Politik

Valet ska bli deras genombrott

Jämlikhetsfrågor, rättvisefrågor och – förstås – kampen för en hållbar miljö.
För Miljöpartiets båda språkrör i kommunen, Ann-Kristin Schipper och Jakob Norstedt-Moberg, är det frågor som aldrig upphör att engagera.
Vad vill ni som politiker?
Jakob:
– Jag har alltid haft åsikter, skrivit en del insändare och velat vara med och påverka. Nu får jag en chans till det, och då är det ganska tacksamt med kommunalpolitik där man kommer nära människor.
Ann-Kristin:
– Hela mitt liv har jag varit så inställd på att vi måste ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Jag ville utöka det engagemanget genom att ge mig in i politiken.

Viktigaste valfrågan för er?
Ann-Kristin:
– Jag upplever att miljöarbetet här i stan är mest inriktat på energi och företag, inte på hur man utformar stadsmiljön. Det är en väldigt stor bilkultur här. Vi vill underlätta för folk att leva miljövänligt genom att satsa mer på kollektivtrafiken.
Jakob:
– Samtidigt är vi alltid tydliga med att vi inte har något emot bilen principiellt. Vi är väldigt måna om att landsbygden ska leva och där vill vi att det ska sättas ännu mer fokus på landsbygdsfrågor.

Hur ser ni på regionsfrågan?
Ann-Kristin:
– Här i Ö-vik känns det väl mer naturligt att tillhöra Umeå.
Jakob:
– Ja, det känns ju lite främmande att tänka sig en storregion som sträcker sig upp till Kiruna.

Vad avgör valet?
Jakob:
– Det är ingen tvekan om att miljöfrågor blir hetare och hetare. Det talar för oss, men vi är inget enfrågeparti. Jag tror att jämlikhetsfrågor och rättvisefrågor också kan bli våra trumfkort.

Samtidigt är det väl frågor som alla partier säger sig kämpa för. Varför välja just MP?
Ann-Kristin:
– Jag tycker skillnaden är att Miljöpartiet har en politik som är mer konsekvent; som verkligen täcker in alla och inkluderar såväl invandrare som öar i tredje världen. Vi är inget gnällparti, och jag tror det är därför det finns ett sånt driv. Medlemmarna ser med glädje på framtiden.
Jakob:
– Precis. Det finns en förmåga att tänka nytt, kreativt och att hitta lösningar på problemen. Vår styrka ligger i våra framåtsträvande traditioner.

Vad ska Miljöpartiet göra för att lyckas i valet?
Ann-Kristin:
– Vi kommer försöka synas och höras så mycket som möjligt.
Jakob:
– Jag tror att det kommer bli frågor där det hettar till, och där vi kommer ta en stark ställning som kanske inte går i linje med de etablerade partiernas.

Vad är det största problemet i Örnsköldsvik och vad skulle ni vilja göra åt det?
Ann-Kristin:
– Jag tänker på förbindelserna med tåg. Jag skulle vilja att man fick igång Ådalsbanan och Norrbotniabanan snabbare. Även om flyget inte kommer att avskaffas behöver vi alternativ.
Jakob:
– Det jag spontant kommer att tänka på är Sekab-projektet. Vart det tar vägen är något som oroar mig.

Vilket är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste valperioden?
Jakob:
– Att man fortsatte satsa framåt med Världsklass 2015.
Ann-Kristin:
– Jag håller med. Det finns många som har idéer, men det ska mycket till innan man går in i politiken. Där är Världsklass ett bra sätt att fånga upp visioner.

Om ni fick göra en sak för att göra Ö-vik bättre – vad skulle ni göra då?
Ann-Kristin:
– När det gäller idrottsmöjligheterna i kommunen vill jag att pengar ska fördelas enligt principer som främjar jämlikhet bättre och inte bara utifrån framgångar i hockey. I centrala Örnsköldsvik skulle jag vilja minska det onödiga bilåkandet och bland annat ge bättre möjligheter till cykling. I Uppsala, till exempel, plogar man cykelbanorna först av allt. Det tänket vill jag se mer av även här.
Jakob:
– Jag skulle önska bättre bussförbindelser, även på helger och inte bara stora bussar. Jag tror också det finns en marknad för bättre sjöförbindelser söderut, där man skulle kunna ha båttrafik för både gods och passagerare ner till Stockholm. Jag har en idé om en kryssningslinje via Åland som även skulle ge ökad turism.

Ni har i dag ingen representant bland de 61 platserna i fullmäktige. Vad säger ni till de som tycker en röst på MP känns bortkastad?
Jakob:
– Så kommer det inte att bli. Med tanke på rikstrenden är fyra mandat inte alls orealistiskt för vår del.
Ann-Kristin:
– Ja, både miljöengagemanget och miljöpartiet går väldigt mycket framåt. På riksnivå är vi nu tredje största parti och jag tvivlar inte på att vi kommer öka stort även lokalt. Om det nu blir så att socialdemokraterna måste söka stöd för att få majoritet kommer det gynna alla andra partier.  Jag tror att det blir ett spännande val både på riks- och lokalnivå.


Fakta: Ann-Kristin Schipper
Ålder: 40.
Familj: Maken Goten samt sönerna Simon och Kasper.
Yrke: Sjuksjöterska.
Parti: Miljöpartiet.
Tid engagerad i politiken: 1,5 år.
Det här visste du inte om Ann-Kristin: Drömde som ung om att bli lastbilschaffis och har fått äta upp det i efterhand.
 
Jakob Norstedt-Moberg
Ålder: 49.
Familj: Frun Gunilla samt döttrarna Elsa och Astrid.
Yrke: Egen företagare inom fotobranschen och lärare på Mittuniversitetet.
Parti: Miljöpartiet.
Tid engagerad i politiken: 1 år.
Det här visste du inte om Jakob: Har haft flygcertifikat men flyger inte längre. Är också ganska bra på ovanliga språk som galiciska, portugisiska och afrikanska bantu-språk.
Publicerat