Politik

Rutinerad politiker med drömmar

Ett tolerantare samhälle med låg arbetslöshet. Det önskar Elvy Söderström att hennes Örnsköldsvik ska vara.

Vad vill du som politiker?
Jag vill vara med och bygga ett samhälle som jag tror på. Ett samhälle där alla människor ska ha rätt att vara med. Att både kvinnor och män ska vara med i politiken, ha rätt till heltid och känna trygghet. Välfärden ska vara gemensamt finansierad och man ska få hjälp efter behov och betala efter förmåga.

Grunden för det goda livet handlar om trygghet. Att det finns tillgång till bra barnomsorg, en utvecklande skola och att jag ska veta att om någon bekant behöver äldreomsorg så ska den finnas där.

Viktigaste valfrågan för dig?
Jobben. Vi behöver öka sysselsättningen så att arbetslösheten sänks. Genom att satsa på miljöteknik och på de unika kompetenserna, som vi har i Örnsköldsvik, kan man skapa jobb, och det har vi visat här på många sätt. Domsjö fabrikers viskosproduktion kan till exempel leda till att minska miljöbelastningen av bomullsfälten i världen.

Hur ställer du dig i regionfrågan?
Det vi upplevt de senaste åren visar att det är oerhört viktigt med en regionalpolitik som fungerar för att ge möjlighet åt vår del av Sverige att utvecklas. Jag har saknat det. Jag tycker det är jätteviktigt att vi organiserar vårt samhälle så att vi tar tillvara på möjligheter att samhandla. Vi ska agera tillsammans – kommun och landsting, men även inom regioner kan vi göra mer gemensamt. Idag har vi fyra länstrafikbolag och för lite kollektivtrafik. I en region skulle vi ha ett länstrafikbolag och mer kollektivtrafik.

Vad avgör valet?
Valdeltagandet, självklart. Och vem väljarna tror är bäst på att lösa jobben och välfärdsfrågorna, när man börjar granska alternativen.

Vad ska socialdemokraterna göra för att vinna valet?
Vi ska vara tillgängliga, möta människor och samtala om våra alternativ. Och jobba på.

Vad är det största problemet i Örnsköldsvik och vad skulle du vilja göra åt det?
Det största problemet i Örnsköldsvik är, liksom på många andra ställen, arbetslösheten och framförallt arbetslösheten bland de unga. Vi har även mycket kvar att göra för att få ett tolerant och öppet Örnsköldsvik. Idag, 2010, kan du komma in på en arbetsplats och se bilder på halvnakna tjejer. Vad ger det för signal till en ung kille till exempel? Jag skulle vilja ha ett Örnsköldsvik rent från det. Och det är någonting som vi borde klara nu.

Man ska ha rätt att bo i Örnsköldsvik oavsett nationalitet eller sexuell läggning eller vad det nu kan vara att jag som människa är unik. Vi är en av de tryggaste kommunerna i Sverige när det gäller brottsstatistik, men man blir inte trygg förrän man får vara sig själv. Där har vi alla ett jätteansvar.

Vad gör du för att hålla engagemanget uppe?
Den drivkraft jag hade när jag började engagera mig politiskt, den finns kvar. Vårt samhälle blir aldrig färdigbyggt. Det är läckert att få vara med i det jobbet, fastän det ibland är fruktansvärt jobbigt och svårt. Det som gör det kul att jobba med det här är alla möten. Möten med kommuninvånarna när jag går och köper mjölk på fredag kväll, mötet med s-föreningen eller företrädare för trafikverket i Stockholm eller vad det nu kan vara.

Vad är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste valperioden?
När lågkonjunkturen slog till i Örnsköldsvik tog arbetslösheten och varslen hårt här eftersom vi är en så exportinriktad kommun. Då tog vi initiativet och sa att vi skulle tidigarelägga investeringar för framtidstro och jobb, för att ha förberett oss när det vänder.

Vi ökade tillgängligheten i vår kommun genom att ta bort enkelt avhjälpta hinder och byggde ut infrastrukturen i skärgården, bland annat. Ett annat viktigt beslut har varit att investera i ungas chanser. Med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten så las ett förslag på att anställa trettio unga i välfärdsjobb under sex månader med avtalsmässig lön.

Om du fick göra en sak för att göra Örnsköldsvik bättre – vad skulle du göra då?
Då skulle jag vilja ha ett Örnsköldsvik där människor bryr sig mer om varandra. Och där vi bejakar varandra oavsett.

 

 

Fakta: Elvy Margaretha Söderström

Ålder: 55 år

Familj: Sambon Christer, två bonusbarn och två bonusbarnbarn.

Yrke: Lärare

Parti: Socialdemokraterna

Tid engagerad i politiken: Riktigt ordentligt sedan 1976.

Det här visste du inte om Elvy Söderström: Förlägger ofta handväskan och är en hejare på att baka tunnbröd. En mästare på att kavla och ännu bättre på att grädda.

Publicerat