Mat & dryck

Grekisk aubergine och potatisgratäng med lammbiffar

Fyra portioner.



Ingredienser: 1 kg potatis (av mjölig sort), 250 g aubergine, 100 g gul lök, 6 dl krossade tomater, 2 vitlöksklyftor, 3 msk olivolja, 1 msk strösocker, 1 tsk salt, svartpeppar.

Lammbiffar: 300 g lammfärs eller nötfärs, ½ dl vatten, 1 vitlöksklyfta, 2 tsk finrivet citronskal, 1 tsk mynta eller ½ tsk finstött rosmarin, ½ tsk salt, svartpeppar.

Sallad:100 g isbergssallad, 200 g tomater, 1 äpple, 2 msk finhackad bladpersilja.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skär auberginen i skivor och hacka löken. Varva potatis, aubergine och lök i en stor smord ugnsfast form. Blanda krossade tomater, pressad vitlök, olivolja, socker, salt och peppar i en bunke. Häll tomatsåsen över potatisen. Rör så att allt blandas. Stek gratängen i 50 minuter. Gör under tiden lammbiffarna. Blanda lammfärs, vatten, pressad vitlök, citronskal, mynta (eller rosmarin), salt och peppar till en smet. Forma till små biffar, tre cm i diameter och ca ½ cm tjocka. Lägg biffarna ovanpå gratängen. Rör lite i gratängen så att biffarna sjunker ner och täcks något av tomatsåsen. Stek gratängen i ytterligare 20 minuter. Finfördela ingredienserna till salladen. Servera gratängen med sallad.

Publicerat