Mat & dryck

Provençalsk Oxfilé

4 portioner
Ingredienser: 600-800 g oxfilé, smör, svartpeppar, salt, 12-15 fasta potatisar, 4 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 2 msk smör, salt och svartpeppar, 2 vitlöksklyftor, lite finhackad persilja, 25 g smör, 4 fina tomater.
Sallad:1 ask körsbärstomater, grönsallad, 8-10 färska champinjoner.
Gör så här: Putsa, peppra och salta oxfilén och bryn den runtom i smör några minuter. Sänk till lägsta temperatur och efterstek under lock i cirka 10 minuter. Vänd köttet en eller två gånger. Ta upp och låt svalna något. Vispa upp stekskyn med lite vatten.
Tunnskiva potatisen och lägg den en stekpanna med smör. Stek på medelstark värme och vänd runt tills nästan alla skivor fått lite färg. Salta och peppra och sänk sedan värmen och lägg på ett lock och låt eftersteka under några minuter. Passa så den inte bränner fast! Lägg potatisen på ett ugnsfast fat och placera den skivade oxfilén i mitten. Häll stekskyn över, lägg på lite vitlökssmör i skivor, tomaterna vid sidan av och gratinera i 250° cirka 15 minuter. Halvera körsbärstomaterna, riv grönsalladen i stora bitar och tunnskiva champinjonerna.
Publicerat