Du är här

2010-09-20 - Politik
Foto: Håkan Nordström

Ö-vik förblir socialdemokratiskt

Nytt förtroende för alliansregeringen, SD som vågmästare i riksdagen och förnyad majoritet för Socialdemokraterna i Örnsköldsvik.
Så ser resultatet ut efter söndagens val.

Med samtliga 41 valdistrikt räknade stod det klart att kommunens invånare valt fyra nya år under Elvy Söderströms ledning.

Partiet lokalt tycks inte ha påverkats nämnvärt av infekterade frågor som Sekabdebatten. De backar något jämfört med 2006, men landar på 52,3 procent och har därmed fortsatt egen majoritet.

Centern, däremot, gör ett sämre val än senast och landar på 14,4 procent, samtidigt som Moderaterna tagit ett stort kliv framåt till 12,4 procent.

 Därefter följer  Kristdemokraterna med 7,0, Vänsterpartiet med 3,3, Folkpartiet med 3,2, Miljöpartiet med 3,1 och Pensionärspartiet med 2,5.

Noterbart är också att Sverigedemokraterna, med 2,0 procent av rösterna, har en betydligt svalare stöd i Örnsköldsviks kommun än i Sverige som helhet.

***

I valet till landstingsfullmäktige, där drygt hälften av valdistrikten hade redovisats natten till måndag, låg Socialdemokraterna på 44,8 procent. Moderaterna hade fått 15,9 procent, Centerpartiet 9,5 procent och Sjukvårdspartiet var fjärde största parti med 7,6 procent av väljarstödet.

***

Något oväntat har valdeltagandet ökat i både kommun och landsting, från 77,3 till 80,4 i landstinget och från 80,6 till 83,1 i kommunvalet.

Därmed kan man stoltsera med siffror högre än rikssnittets.

Dela med dig av denna artikel på: