Malin H

Egen havremjölk

Johan och Leon har den senaste veckan, precis som rubriken antyder, gjort vår egna havremjölk. Oerhört spännande tyckte jag om den första avsmakningen. Bara för att konstatera att den smakade precis som vi är vana att havremjölk smakar!
För 1 liter färdig, silad, havremjölk blandar man 3 dl. havregryn * och 15 dl. vatten tillsammans med 3 msk. olja * med neutral smak samt lite, lite salt. Mixa med en stavmixer, i en blender eller en matberedare och sila sedan i en silduk. Häll sedan upp på en väl rengjord flaska, gärna med hjälp av tratt. Och voilà, bra mycket billigare mjölk än den vi köper i affären är färdig!

Vi räknade ut att vår egentillverkade mjölk kostar ca 1/5 av vad den gör i affären. Havregrynet vi använder till 1 liter färdig mjölk kostar ca. 3 :-, oljan endast ett par ören. Vattnet kommer från egna källan så det kan vi inte räkna in något på egentligen, men ska vi vara riktigt korrekta så kan vi lägga till några ören där ocskå eftersom vi renar vattnet med en säck kalk-granulat per år. Flaskorna är återvunna sedan länge men kostar väl något öre i varmvatten då de diskas så allt som allt ca. 3,50 :-. Och så slipper vi en massa förpackningar som ska sorteras och återvinnas.

Vi har gjort pannkaka och bakat vetebullar på denna mjölk och det gick hur bra som helst! :D

Publicerat