Du är här

2010-10-15 - Malin H

Rent dricksvatten - absolut inte en självklarhet!

Vi bloggare börjar få alltmer erkänd makt att kunna påverka. Idag hoppas jag verkligen det blir så!

Idag den 15/10 är det Blog Action Day 2010 som i år fokuserar på VATTEN. Tanken med projektet är att bloggare, stora som små, runt om i världen diskuterar ett och samma ämne på samma dag för att tillsammans skapa uppmärksamhet kring en viktig och aktuell fråga. I år handlar det om vatten då nästan 1 miljard människor idag inte har tillgång till rent dricksvatten!

ActionAid driver ett vattenprojekt i Uganda som jag tycker lät intressant. I byn Kitemba blev människorna vräkta från sina hem när ett utländskt kaffeföretag stal deras mark. Idag bor de i läger nära sina gamla hem utan rent dricksvatten. ActionAid hjälper till genom att bygga två nya brunnar som kommer att ge 2 100 människor rent vatten och genom att ge byborna rättslig hjälp för att de ska få tillbaka sin mark.

Det var år 2001 som byborna fick veta att kaffeföretaget skulle ta över marken de bodde och odlade på. Trots deras protester tvingade militären bort alla byns 400 familjer och jämnade byn med marken. I dag bor de i läger nära sina gamla hem. Där saknar de rent dricksvatten, odlingsbar mark, tillgång till sjukvård och försörjningsmöjligheter.

Två nya brunnar ger rent dricksvatten
ActionAid började ge familjerna rättslig hjälp samma år som de blev vräkta. Målet är att Kitembas invånare ska få tillbaka sin mark. ActionAid arbetar samtidigt med att förbättra livet i lägret för invånarna.

Två nya brunnar kommer att byggas nära en grundskola och på lägrets mest tätbefolkade plats.  Projektet kommer ge 2 100 människor rent vatten. Fram till dess tvingas byborna att förlita sig på dammarna i Kitemba. Det smutsiga vattnet är inte det enda som är farligt. Ormar och andra vilda djur samlas vid vattendragen och det händer att barnen blir bitna när de ska hämta vatten.

Barnen får mer tid i skolan
En stor del av trettonåriga Marys liv består av att gå från och till dammarna. Den livsviktiga drycken behövs både på skolan och hos hennes mormor. Mary har bott med henne sedan hon blev föräldralös för fem år sedan.

– "Under den torra perioden använder vi vatten från dammar för att dricka och koka gröt på. Vi är rädda för att dricka det och det smakar inte gott, men vi har inget val. Under regnperioden försöker vi få regnvattnet att räcka till. När vi hämtar vatten från dammarna måste vi vara minst fem, sex stycken. Det händer att jag missar skolan för det tar så lång tid att gå dit, liksom att laga mat och diska. Jag blir väldigt trött av att gå så mycket. Vattnet är tungt och jag gör illa fingrarna."

Klicka här för att kika på ActionAids film om byn Kitemba.

De nya vattenbrunnarna gör att Mary och hennes skolkamrater kan ägna mer tid åt sina studier. Genom ActionAids projekt kommer eleverna också sitta mindre trångt med tre nybyggda klassrum.  ActionAid ska också ge dem roligare raster. Skolans lekplatser kommer att rustas upp och idrottsmaterial ska fylla lägret med sportanda och leklust.

Vad räcker pengarna till?
250 :- ger 8 elever tillgång till rent vatten.
600 :- är tillräckligt för att köpa fotbollar, volleybollar och nät som 100 (!!!) barn kan leka med.
18 200 :- räcker till att bygga badrum med toaletter och rent vatten på skolan. Det skulle underlätta för elevernas hygien och hälsa, särskilt flickornas.

Vill du hjälpa till med Kitemba-projektet? Klicka här för att läsa mer!

Dela med dig av denna artikel på: