Övrig kultur

SM-guld i mathantverk

Ingrid Öhlund, som driver Skogs-Hildas i Ullånger, bakar Sveriges bästa bröd.

”Ulv i fårakläder. Elastiskt inkråm med en perfekt komposition av frukt, nötter, mjöl och vatten. En symfoni av välbalanserade smaker.”

Så lyder motiveringen till Ingrid Öhlunds vinnande Skuleknalle som hon tog hem guldmedaljen med i klassen Surdegsbröd under årets SM i Mathantverk i Östersund.

Skogs-Hildas tog också guld i tre andra klasser. I klassen Hårt bröd vann hennes Sesamknäcke med motiveringen: ”Proffsigt hantverk som uttrycks i både färg och form. Härligt sprött med mild nötaktig smak.”

I klassen Mjukt tunnbröd vann Ingrid med sina Hällakakor. ”Trevlig form i ny storlek, varm och rustik doft som för tankarna till bagarstugan. Välbalanserad smak med havre i eftererton.”

I klassen Surdegsbröd (även jäst) vann hennes Frukt och mandelbröd. ”Ett perfekt bröd till ost, suverän balans mellan syra, sötma samt sälta.” tyckte juryn.

Skogs-Hildas knep också en bronsmedalj i klassen Surdegsbröd på vetesurdeg. ”Ett bröd med ett vackert mönster som luktar dessertvin. Supersaftigt med neutral smak.” är juryns omdöme om Ingrids bröd Italienarn.

En jury på 60 personer bedömde i tisdags 441 hantverksmässigt tillverkade produkter. Det luktades, kändes, synades och smakades från klockan 11 på förmiddagen till 18 på kvällen.

SM i Mathantverk arrangerades av Eldrimner, Sveriges centrum för mathantverk.

Publicerat