Malin H

Graviditetsvecka 14

Tiden går fort och det känns konstigt att det börjar vara dags för RUL snart. Innan jag vet ordet av är det februari och jag går hem från jobbet för att invänta bebben med storebror!

För ett par dagar gick jag som sagt in i vecka 14 och så här skrivs det om den på Growing People;

Nu är det dags att börja äta fiberrika frukter och grönsaker. Livmodern når några cm över blygdbenet. Ofta förefaller magen större och du och din omgivning kanske misstänker att du är längre gången. Det beror på att väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Man kan märka av tendens till förstoppning tidigare än så här men många tycker nu att det kan bli verkligt besvärande. Anledningen är att hormonerna gör att maten passerar långsammare genom magsäck och tarmar

Förstoppning är så vanligt att du tidigt bör öka mängden fiber i kosten. Det stimulerar tarmen till arbete och ökar tarmrörelserna (motoriken). Du bör också dricka mer, det behövs rikligt med vätska för att fibern ska göra nytta. Det är också viktigt du rör mycket på dig, det stimulerar tarmen.

I vecka 14 är kroppslängden 11,5 (huvud/stjärt). Tillväxten går nu i en rasande fart och först i v.22 avtar denna tillväxtspurt.

Barnet Teckning: GP/ Lars Grennert

Mellersta delen av tarmen, som delvis legat utanför buken som ett bråck som buktar ut i navelsträngsroten, återvänder till bukhålan. Galla utsöndras till tarmen. Sköldkörteln producerar hormoner som är viktiga för tillväxten. De yttre könsorganen syns och är helt utvecklade till flicka eller pojke nu i vecka 14.

Partner

Den värsta tröttheten hos den blivande mamman börjar gå över och suget efter en viss mat börjar.

Helt plötsligt kan du upptäcka en vertikal linje på hennes mage. Den heter linea nigra och bleknar efter förlossningen. Även bröstvårtor och vårtgården blir mörkare.
Magen kanske börjar rundas en aning, fotografera den vackra, växande magen!

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

Jag

Mår inte längre illa på samma sätt. Kan pinsamt nog inte byta basjblöjor utan att kräkas ännu och kylskåpslukt är att likna med soptipps-odör.
Jag känner mig dock inte piggare, men det kanske inte är så konstigt då man har det jobb man har?
Jag är fortfarande sugen på syrliga, saftiga saker, precis som under hela graviditeten, och är inte det minsta sötsugen. Äter jag (jag!!!) för mycket kakao så kommer det upp en timme senare. 

Magen putar ut rätt bra, jag blev tjock fort med Leon också men ännu snabbare denna gång. Men så brukar det ju vara med tvåan. ;) Jag gillar dock det, för då syns det verkligen att man är gravid och inte bara "plufsig".
Jag har känt av fogarna lite grand men inte på samma sätt som med Leon i denna tid. Hoppas, hoppas att det fortsätter gå åt det hållet! 

Publicerat