Malin H

Järntillskott eller järnsläpp?

Jag har alltid, även innan jag blev vegetarian, haft lågt Hb-värde. Det jag hade vid inskrivningen hos BM (125) är bland det högsta jag haft på många, många år, och då är jag alltså gravid nu.

Jag fick tips av barnmorskan att äta Niferex eftersom jag hade låg p-Ferritin-halt (19 - under 20 ska man "göra något åt det") men sedan jag var gravid med Leon vet jag att min mage totalt går bananas då...

Läste på något familjeforum att Hemofer Plus tydligen inte ger samma karaktäristiska magont som Niferex men det innehåller ju grisblod - vilket jag som vegetarian absolut inte vill äta om det absolut inte skulle visa sig vara den sista utvägen.

Jag har läst på lite om Blutsaft, som jag druckit sporadiskt både innan jag blev gravid i förebyggande syfte, och lite nu och då, och de ska fylla på järndepåerna. Så nu blir det till att ta i med hårdhandskarna och ta det till varje middag tillsammans med några persiljekvistar och broccoli/spenat. Jag brukar också se till att jag får i mig blåbär och ekologiska, osvavlade aprikoser. Ett annat tips på järn som jag nu eko-syndar med är God Morgons apelsinjuice med tillskott av järn och folsyra. En riktigt god juice med apelsin, passionsfrukt och kaktusfikon som faktiskt inte innehåller skräpiga tillsatser men som då gör på konventionella apelsiner. Jag känner dock att det är OK för mig att "synda" med detta då jag känt mig lite piggare sedan jag börjat med den juicen. Inte fullt 3 glas av den per dag täcker hela dagsbehovet av järn. Vill gärna ligga på + eftersom jag med Leon tappade nästan 2 liter blod i samband med förlossningen och hade ett Hb-värde på 68 som lägst. Det var Johan som lyfte och bar, bytte blöjor och matade medan jag satt i en rullstol och var skakig. Eftersom jag är en sådan som gärna vill åka hem snabbt förutsatt att allt blir komplikationsfritt så kan det ju vara bra att ha ett bättre Hb-värde efter förslossningen än sist, för då släpper de inte hem mig direkt.

(Bild lånad från arla.se)

I grovt bröd med många sädesslag och flerkorn, havregryn och baljväxter så finns det också järn enligt den dietist vi tar kontakt med ibland, och det är sådant som redan är inslag i vår vardag vilket är bra.

Publicerat