Malin H

En saga för god för att vara sann?

Det är väl ingen direkt nyhet att barn gillar sagor? Och att dessutom kunna känna och ta på sagan gör att de skapar en än större förståelse för det som de hör och ser! Flanosagor är lösningen på de som inte vet hur man närmar sig detta!

På alla mina arbetsplatser (eller ja, de är inte så många ;) ) har vi jobbat med flanosagor. Alltså en pappskiva/MDF-skiva man klär in med vanligt filttyg. Sedan färgkopierar man (för det blir roligare då) barnens favoritsagor, gärna de med lite text, och klipper ut. På baksidan sätter man den textrad som hör till just den bilden och gärna den turordningssiffra bilden har i berättelsen. Dessa lamineras sedan in och om man vill så kan man sätta en rad ovanför och under textraden på baksidan med endera filttyg eller speciellt "flanotyg" (kommer inte på vad det heter nu)så att det fäster extra bra. Vill man inte det kan man strunta i att klä tavlan med filt, kanske måla den i någon glad färg, och sätta häftmassa-"kluttar" på textsidan.

Sen är det bara att njuta av mysiga sagostunder med ditt barn! :) Det är också ett bra sätt att bearbeta en saga på samt att följa den röda tråden. Då sagan är klar kan man, eller barnet om det är större, ta ner "bilden där Nisse får sin nya mössa" osv. Har man barn i en samling så kan de få sätta upp varsin bild och sedan ta ner "sin" bild då sagan är slut osv. Möjligheterna är oändliga och vi planerar att göra en sådan till det lekrum vi på sikt ska iordningställa innanför köket. Tror det blir kanon!

Nisses nya mössa

Nisse går till posten


 

(Bilder lånade härifrån.)

Just nu står Nisse-böckerna på tur att bli flanosagor till förskolan!

Publicerat