Malin H

Eko och reko guld och silver

Johanna driver Ateljé Johanna E i Lidköping. Jag har haft lite att göra med henne under det gångna året och hon gör allt för att det ska gå rätt till och för att resultatet inte bara ska motsvara kundens önskan, utan också så etiskt som möjligt.

Johanna vill kunna erbjuda ett alternativ till de massproducerade smycken som tillverkas under extremt dåliga förhållanden i låglöneländer. Hon gillar heller inte slit och släng-mentalitetn och därför vill hon hellre göra tidlösa smycken som är bestående än trendiga som riskerar att snabbt förkastas.
Miljöfrågor är något som ligger henne varmt om hjärtat och hon försöker därför att inte använda starka kemikalier och gifter som är vanliga inom guldsmedsbranchen, utan i stället hitta miljövänliga alternativ.

Johanna är en av de få guld- och silversmeder som arbetar med ekologiskt guld- och silver och har med sin digra erfarenhet erfarit resultaten av att arbeta med både konventionella- och ekologiska material.

Guldet kommer från Green Gold Corporation i Colombia där det utvinns helt fritt från farliga gifter såsom cyanid & kvicksilver som annars är vanligt i framställningen vid konventionellt guld. Detta gör att det färdiga guldet är rent och giftfritt och att de arbetare som jobbat med det mår bra och slipper sjukdomar relaterade till arbetet.
Guldvaskarna är vanliga bybor i regnskogen som vaskar fram guldet ur floden och säljer det sedan till Green Gold Corporation som betalar ett högre pris än de skulle ha fått på den vanliga marknaden. Detta bidrar till att de ges möjlighet höja sin levnadsstandard och frestas därför inte att sälja sin mark till storföretag som skövlar regnskogen. Som grädde på moset erbjuder Johanna även diamanter från småskaliga gruvor med bra villkor för arbetarna.
Silvret kommer från Oro Verde-projektet i Colombia eller Eco Andina i Argentina -båda är projekt som garanterar ekologisk utvinning och framställning, rättvisa priser med förmåner för gruvarbetarna och en arbetsmiljö fri från tunga maskiner och utan påverkan på ekosystemet.

Visst blir ringen genast ännu finare då man vet om det? :)


 

Ringen är fin både som solitär och tillsammans med andra. Jag valde till slut, efter en massa provande, att sätta den jämte min sk. 'intuitionsring' som jag burit i många år nu för att påminna mig om att alltid lita till intuitionen.

Ringen heter Flow och finns i både guld, blankt silver, matt silver och oxiderat silver. 

Hos Johanna kan man få hjälp med alltifrån till att omarbeta sitt gamla guld till att hitta nya favoriter bland hennes egen-designade kollektioner - ni bara MÅSTE ta en titt!

Publicerat