Pia M

Bara en tjuga

Ungdomar - detta folkslag som aldrig upphör att förvåna mig.

Rätt ofta brukar jag påstå mig vara en rätt så god människokännare.

“- Med så mycket folk som jag har träffat på under dagarna, i alla dessa år, skulle motsatsen förvåna mig enormt!!” brukar jag tänka, tacksam över att jag är så väldigt klok och mogen som jag är – och som en del ibland helt felaktigt beskriver mig som.

Till saken hör då att jag även upptäckt hur giriga människor kan vara. Därför höll jag bokstavligt talat falla av (förar)stolen när en ung tjej, “en ungdom”, närmade sig mitt bås där jag stannat vid vägkanten för att släppa av mina sista passagerare.

“ – Den här hittade jag mellan sätena”, sade hon medan hon försiktigt slätade ut en väl använd tjugolapp på myntbordet.

 

Jag visste först inte vad jag skulle tro. Dolda kameran var en tanke som slog mig, eller att det kanske var en slags undersökning som högstadieklassen anordnat. Men då ingenting annat hände än att jag såg en uppriktigt ärlig blick i hennes ögon fick jag efter en lite för lång tystnad tillbaka min talförmåga.

“ – Ehh …” stammade jag fram. Alltid lika vältalig, liksom. “Jag är övertygad om att ingen kommer att anmäla den som saknad så varför behåller du inte den bara och … köper dig något gott eller så”.

Lite förvånad stoppade hon den i fickan innan hon mumlade fram sitt tack för skjutsen och vandrade iväg i skymningen.

 

Det var som att jag fick mig en ny slags tankeställare där. För tänk att det fortfarande finns folk som liksom … lever efter reglerna … och istället för att girigt plocka på sig allt av värde faktiskt bryr sig om att lämna in upphittade grejer.Som en mp3:a, en plånbok eller en sedel.  Och tänka sig att ungdomar, fjortisar och likasinnade, samhällets stora skräck, faktiskt utgör den största delen av den gruppen!!

Jag önskar att jag hade kunnat tacka henne för hennes uppriktighet, fast vad skulle jag ha sagt. Att börja föra tal för hela Sveriges befolkning är liksom en lite för stor grej för mig, trots att jag tror att de flesta nog håller med. Jag får nöja mig med att berätta att det faktiskt finns bra folk därute – och jag hoppas att det värmer er lika mycket som det värmer mig.

 

Idag är det onsdag – igen. Vad som hänt under veckan är att båda mina datorer  “gått sönder”, och precis lika illa ställt är det mitt internet. Det är trasigt. Inte ett helt oundvikligt resultat av mitt ständiga experimenterande med inställningar i jakten om att få en snabbare och en bättre dator och anslutning.

Men en ny kaffebryggare har jag skaffat mig, och den är för tillfället mer än dubbelt så älskad som min rosa dator är. En retro-orange BOSCH som inte bara kan brygga kaffe och espresso utan även mjölkchoklad som jag är vansinnigt förtjust i. Säkert finns fler smaker också, cappuccino och så, men så långt har jag inte hunnit än. Varje experiment har sin tid och just nu är det datorerna och det trådlösa och väl lösenordsskyddade nätverket som står i blickfånget.

En perfekt pryl är den i alla fall,kaffebryggaren alltså, framför allt för alla som tröttnat på pulverkaffe men som i likhet med mig inte riktig är husliga nog för att satsa på ett traditionellt glaskannebryggande eller perkulerande ;) .

 

Annars så verkar det som att vintern är här för … gott. Halka och snöstormar och ond, vit trafikdöd är vad tidningsrubrikerna varnar oss för, och det faktum att jag enbart har tre vinterdäck på min bil börjar oroa mig allt mer. Det må vara så att världen trots allt består av ärliga människor men dessvärre blev jag vid mitt senaste bilköp lurad på det sista däcket. Jovisst, jag borde ha tittat efter … mitt eget fel … men jag var så glad över att få snygga navkapslar med på köpet att jag glömde bort det .

Men så är det väl, att ingen är perfekt och att saker och ting jämnar ut sig i slutändan. Och att ingenting varar för evigt – jag har tappat tre av de vackra hjulsidonar och vad det beträffar vintern så kommer den visst att ta slut en dag.

 

Jag räknardagarna till min och “Dr K”:s Thailandsresa. Den 26 lämnar vi in hunden på ett hundpensionat och Herr BK, även kallad Bajs-Katten, hos mina föräldrar. Sedan blir det till att ta flyget till Arlanda och ett annat vidare till Bangkok. Så vansinnigt skönt det ska bli att slippa dessa hala vägar och sena kvällar ett tag och enbart ägna sig åt sig själv :) .

Publicerat