Samhällsinformation

Elkundernas oro skapar nya elavtal

Färsk statistik från SCB visar att 36 077 hushåll bytte elleverantör i september. Det är tio procent färre än motsvarande månad föregående år som var ett rekordår.

Men oron inför vintern har fått många att binda sitt elpris. Enligt statistik från elbytesexperten elskling.se är kortare avtalslängder, så kallade vintersäkringsavtal, mest populära just nu.

Det är full aktivitet på elmarknaden just nu, även om antalet elbyten i september enligt SCB:s statistik var något lägre än i september förra året. De konsumenter som byter elavtal hos elbytesexperten elskling.se väljer i allt högre grad avtal med fast pris, och elskling.se får dessutom ta emot ett ökat antal frågor om vilket avtal som är bäst inför vintern.

– De senaste veckorna har allt fler konsumenter vänt sig till oss för att få råd och vägledning kring vilket elavtal som är bäst inför vintern. Vi rekommenderar att man alltid ska utgå från sin egen privatekonomi och riskvilja vid valet mellan ett fast eller ett rörligt elpris, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Flera elhandelsbolag har lanserat kortare fastprisavtal, så kallade vintersäkringsavtal, för att möta konsumentens oro inför den kommande vintern. Det handlar om fastprisavtal som endast sträcker sig över vinterhalvåret. Statistik över de elbyten som gjordes på elskling.se i september visar att intresset för vintersäkringsavtalen varit stort. Hela 77 procent valde ett bundet elpris. Mest populära är elavtal med kortare bindningstid än ett år. De står för 34 procent av samtliga bundna elavtal.

– Det här är ett tecken på att elhandelsbolagen blivit mer snabbrörliga och anpassar sina produkter efter konsumenternas behov. Tidigare har avtalslängder på ett respektive tre år varit mest populära, säger Faraz Azima.

Publicerat