Samhällsinformation

Snart kräver p-automaterna chip

Brukar du betala parkeringsbiljetten med kort?
Då gäller det att ditt kort har chip – för när stadens parkeringsautomater uppgraderas blir gamla magnetremsor ogiltiga.
Fördelen är en högre säkerhet vid betalningarna.
I enlighet med nya krav från MasterCard och VISA måste kortbetalningar från och med årsskiftet ske med chip eller för belopp över 500 kr med chip och pin.
Det nya betalningssättet kommer att ta längre tid – från cirka 15 sekunder per betalning till uppskattningsvis 45 sekunder.

– Vi är medvetna om att kortbetalningarna kommer att ta längre tid efter årsskiftet men anser att funktionen är så viktig att vi ändå vill behålla kortbetalningen som ett betalningssätt i parkeringsautomaterna, säger Agnetha Brandt, VD för Övik Parkering. Alternativet hade varit att endast ha kvar mynt- och SMS-betalning.

Övik Parkering har tillsammans med många andra parkeringsföretag via Parkeringsföreningen arbetat för att behålla kortbetalning med magnetremsa men då detta är en EU-standard från Mastercard och VISA har förändringen inte gått att påverka.

– Vi förstår att kunderna kan reagera på att det kommer att ta längre tid att betala med det nya systemet i stället för det gamla, men hoppas att de uppskattar att kortbetalning även i framtiden kommer att vara möjlig, säger parkeringsvakten Monika Byström,. Vi hoppas att det inte kommer att bli köbildning vid automaterna och utrustar därför samtliga maskiner med den nya betalningsfunktionen.

Luckbyten pågår för närvarande och det nya betalningssystemet kommer att aktiveras så snart alla luckor är utbytta.


Publicerat