Malin H

Städa miljösmart och billigt!

Här kommer ett inlägg om hur vi, på ekomässigt manér, städar hemma! De flesta saker som behövs finns redan i många hem och inte nog med att det är snällt mot naturen - det blir billigare också!

Vi tvättar med både tvättnötter och pulver-tvättmedel från Ecover, köps på Grön Gåva, men finns också på t.ex. Jordklok. I stan använde vi endast tvättnötter och det tog bort all smuts. Sedan vi flyttade till Lyckobacken så blir inte all tvätt lika ren med tvättnötter, beror förmodligen på att der är mjukare vatten i vår egna brunn än i kommunens ledningar, så vi kör lite både och beroende på hur smutsig tvätten är och vad som ska tvättas.

I vår diskmaskin använder vi diskmaskinstabletter från samma märke samt att vi kör på derasdiskmedel då vi handdiskar vissa saker, t.ex. vissa glas. Glasen torkas sedan fläckfria och blir antistatiska (suger inte åt sig damm) med denna smarta microfiberhandduk.
Som disktrasor använder vi dessa Svanen-märkta i lin från Växbo lin eller Wettexs komposterbara. Jag är sugen på att köpa en sådan här gammeldags diskborste i vaxat björkträ med tagelborst!

Gällande WC-utrymmet så gnider jag ofta en halv citron i t.ex. handfat, precis som diskbänk, ho och slasken i köket, detta för att få den ren, blank och fin, men även fräschare då citron har visst med antibakteriella egenskaper.
Till toalettstolen kan man med fördel 'vispa runt' toalettborsten med ren ättika och då och då brukar jag använda toalettrengöring från Ecover. Kalkbeläggningar i t.ex. duschutrymmet tar vi bort med salt och citron. Fukta salt med citronsaft och låt det verka över natten. Skölj sedan noggrant.

För att lösa proppar i avlopp, t. ex. toalett, diskho och dusch, så kan man spola med kokande vatten som man blandat med ¼ kopp bakpulver och 50 ml. vinäger. Det brukar fungera i de flesta fall.

Våra gammeldags, handblåsta fönster tvättar vi med såpvatten från miljömärkt, ren och hederlig såpa, och gnider sedan torra och skinande blanka med 'tussar' av hederligt tidningspapper. Perfekt resultat!

Brända kastruller i köket rengörs enklast genom att man kokar en 'saltgröt' av salt och hett vatten. Rör ihop och låt stå i ett dygn. Diska sedan ur kastrullen som vanligt.

Då vi t.es. återanvänder de små glas som vi köper ekologisk mjukost i (från Castello) så drar jag först bort etiketten och sedan gnider jag klisterresterna med lite matolja. Sedan kan man lätt som en plätt diska bort dem på vanligt sätt.

Dricker man kaffe så är sumpen utmärkt (förutom att tillföra i komposten!!!) att gnugga bort t.ex. torkad deg i degbunkar med. Häll i lite sump och eventuellt lite vatten och gnid bort fläcken.

Vi köpte en dammsugare med vattenfilter då vi flyttade. Vår dammsugare gick sönder medan vi bodde i stan och då sprang vi upp till lägenheten ovanför och lånade svärföräldrarnas i väntan på att vi hittade en som kändes bra. Strax innan vi flyttade så hittade vi H2O Vac från Tvins. Den har som sagt varken regelrätta filter som täpper till och endast behåller dammet eller dammsugarpåsar. Istället fyller man en behållare bakpå dammsugaren med angiven vattenmängd och kör igång med städningen. Då man dammsugit klart tömmer man behållaren och då blir det väldigt synligt hur mycket man dammsugat upp och som faktiskt numer är borta från hemmets alla vrår. Sedan tar man ut filtret och skakar av det. Man kan även köpa till fler filter, vilket vi gjorde, men vi har ännu inte sett behovet av att byta ut vårt. Vi dammsuger ca. 2 ggr/veckan men sopar ca. 2 ggr/dag här hemma på nedervåningen med en hederlig sop och sopskyffel. Vi vill ha rent eftersom hundarna drar in grus och fäller lite hår, men jag tror inte det är hälsosamt att ha för kliniskt rent i alla skrymslen och vrår, så det känns som om sopa är ett bra alternativ.
Dammsugaren är i alla fall perfekt för oss som har husdjur då den verkligen suger upp all smuts. Vi är som ni kanske märker jättenöjda med våran! :)

Vill man inte köpa ekologisk handsprit (detta desinficerade skum från Bentley Organic är toppen! Vi hade det ifjol höst.) så kan man göra egen handsprit. För 51 cl. så behövs 35 cl. T-röd (finns på t.ex. bensinmackar), 15 cl. vatten och 1 cl. glycerol (för att inte huden ska bli så torr). Blanda allt i en lämplig behållare och skaka. Färdig att använda - ta lite av lösningen i händerna och gnugga dem.

Om vi vill rengöra olika metallföremål här hemma så gör vi som följer;

Metallputs koppar - Citron och salt återigen. Strö fint salt över en halv citron och gnid kopparföremålet med den. Torka med en ren trasa. Det blir rent och får tillbaka sin fina lyster. Citronen kan även ersättas av en gul lök.

Metallputs mässing - Citronsyra och diskmedel. Diska mässingsföremålet i en blandning av en tesked citronsyra och en tesked diskmedel utspätt med vad du anser vara lämplig vattenmängd. För stora föremål, som kräver mer vatten, kan man öka mängden diskmedel och citronsyra. Torka med torr bomullstrasa.

Metallputs  silver - Aluminiumfolie och bikarbonat. Lägg en bit aluminiumfolie i diskhon. Tillsätt en tesked bikarbonat. (Har man ingen bikarbonat kan man ta två teskedar bakpulver som innehåller mycket bikarbonat.) Lägg i föremålet. Slå på kokande vatten så att det täcker föremålet. Låt stå i 10 min. Skölj av. Vid stora föremål kan man vända föremålet efter halva tiden. Aluminiumen kan återanvändas för samma ändamål.

Metallputs tenn - Vitkål. Mjuka upp ett vitkålsblad genom att banka på det med t.ex. baksidan av ett knivskaft, en mortelstöt eller en hammare. Sedan är det bara att putsa tennföremålet tills de blir blanka. Skölj med vatten och torka torrt med en bomullstrasa.

Metall aluminium - Rabarber. När aluminiumgrytan blir ful och missfärgad kan den lätt rengöras genom att koka upp den med lite rabarber. Tillsätt en något finfördelad stjälk + vatten och koka ca. 10 min. Samma metod kan även användas på emaljgrytor och andra kärl.

I övrigt försöker vi återanvända så mycket som vi kan; gamla, trasiga lakan blir perfekta bomullstrasor, tvättnötterna och disktrasorna kan komposteras då de är uttjänta (disktrasorna från Växbo lin kan tvättas och användas om och om igen och de från Wettex kokar jag i en kastrull med lite ättika.), och gamla frottéhanddukar blir perfekta 'lappar' att lägga på skötbädden för att ta upp eventuell smuts så man slipper tvätta skötunderläggen hela tiden.

Allt som egentligen behövs för att hålla största delen av hemmet skinande rent är citron, ättika, vatten och lite trasor. Det mesta andra som behövs hittar man i skafferiet!

Publicerat