Samhällsinformation

Drömmen om det perfekta ruset

Läkaren och medicinhistorikern Lars Sjöstrand föreläser kring temat ”Varför super Jeppe?” och ”Vad gör vi när Jeppe super?”.

Alkohol är en genväg till ett flyktigt välbefinnande som annars infinner sig efter hårdkörning i elljusspåret eller en svindlande kärleksstund. Det är orsaken till att vi dricker alkohol, ibland i för stora mängder.

Det anser Lars Sjöstrand, psykiater och medicinhistoriker som nu på lördag, 20 november, föreläser i Församlingshemmet i Örnsköldsvik.

I det perfekta alkoholruset upplever man hur tiden verkar upphöra, hur framtiden och det förflutna förlorar sin betydelse. När det förflutna tonar bort försvinner skuldkänslor och när framtiden sveps in i dimma känner vi ingen ångest. Ruset är ett sätt att kapsla in människan i nuet.

– Det är inte så att ruset förnuftsmässigt stör ens relation till det förflutna. Man vet att det fanns en gårdag och att det kommer en morgondag. Men, som många av mina patienter har uttryckt det: jag bryr mig inte, säger Lars Sjöstrand i en intervju i Svenska Dagbladet av Anna Asker.

Lars Sjöstrand har bjudits in av Medicinhistoriska Föreningen, IOGT-NTO och NBV för att hålla en föreläsning om alkoholmissbruk. Lördag 20 november klockan 14.00 i Församlingshemmet. Fri entré.

Publicerat