Du är här

2010-11-19 - Hörnan
Liang Quan Chen har varit på resande fot nästan oavbrutet sedan 1986.

Hur du haffar en cool kines

I veckans tidning finns en lång intervju med en man som rest över världen på cykel och MC i 20 av de 24 senaste åren.
Att han skulle dyka upp i vår tidning var så fullkomligt osannolikt att det inte borde ha hänt – men det gjorde det lik förbaskat.

”Liang Quan Chen ägnade 13 år åt att cykla sig fram genom varje vrå av Kina. Han har brottats med vargar, korsat Saharaöknen, rest genom sju länder i krig och bjudits på mat av talibaner.
Sedan 2003 åker han jorden runt på motorcykel, och en kylig novemberkväll gjorde han halt på Skolgatan i Örnsköldsvik.”


Så lyder ingressen till reportaget i tidningen. Och, som sagt, att vi skulle få en pratstund med denne man var långt ifrån givet – inte minst eftersom han alltid dyker upp utan förvarning om kvällen och sällan stannar längre än över en natt.

Så här gick det till:

1. Jag sitter på jobbet strax efter 17 en eftermiddag och ska just gå hem till mig.

2. En vän ringer och åkallar mig till en fikapaus på café UH.

3. Efter fikat hakar jag på vännen till Hemköp.

4. Vid kassan kommer en ung kille fram till mig. ”Visst jubbar du på Tidningen 7?” säger han. ”Då har jag ett tips åt dig. Alldeles nyss anlände det en kines till stan som reser jorden runt på motorcykel. Han står parkerad uppe vid Kinarestaurangen och är helt klart värd att göra en intervju med.”

5. Jag och min vän får först syn på Liangs motorcykel, sedan på restaurangägaren Kim och efter några minuter dyker Liang upp med sin dotter. Jag har bara ett post it-block med mig och saknar såväl kamera som fotograf, men jag snor Kims mobilnummer och på väg därifrån börjar jag ringa runt.
Till fotograf-Håkan, till redaktörs-Boa och sedan till Kim.
En intervju bokas in kvart över 7 nästa morgon, strax innan Liang och hans dotter reser vidare söderut.

6. Nästa morgon knäpps några foton innan Liang och jag samtalar i nästan två timmar med King Squares ägare Kim som tolk. Resultatet löper nu över fyra sidor i tidningen.
Dela med dig av denna artikel på: