Nyheter/Reportage

Räddningskort skall förkorta tiden för fastklämda

Med hjälp av ett räddningskort på insidan av solskyddet skall man förkorta tiden att klippa upp bilkarosser rejält.

Idén med räddningskort är att det skall sitta ett klistermärke på bilens vindruta som visar att det finns ett räddningskort i bilen.

På detta kort finns information till räddningspersonal som visar hur de lättast klipper upp bilens kaross, för att rädda fastklämda personer.

- Man kan spara mellan sex, sju upp till tio minuter. Det har med liv och död att göra, säger Lars G Norberg, ordförande i Motormännen.

Så här skaffar du räddningskort
1.       Ladda ned din bilmodells räddningskort från www.motormannnen.se. Skriv helst ut räddningskortet på en färgskrivare. (Vissa bilmärken och modeller har ännu inte räddningskort.)

2.       Vik räddningskortet och placera det bakom solskyddet på förarsidan. Ha den tryckta sidan inåt för att kortet inte ska blekas. Har du ingen ”dokumentficka” bakom solskyddet fäst kortet med resår, gummiband eller kardborreband.

3.       Motormännen kommer även att ta fram ett klistermärke att fästas på bilens vindruta för att informera räddningstjänsten om räddningskortet. Klistermärket ”Räddningskort i bilen” fäster du i kanten på vindrutan vid förarplatsen, antingen längst upp till eller längst ner. Klistermärket kommer senare att kunna beställas från Motormännen.

Publicerat