Utställning

Utgångspunkt Ricklundgården

”Vita huset” i Saxnäs, Folke och Emma Ricklunds gård som sedan länge är museum, står i centrum för Galleri Lokomotivs nya utställning.

Inte mindre än femton konstnärer ställer ut samtidigt i Galleri Lokomotivs lilla lokal med start nu på lördag, 27 november. Alla med koppling till Ricklundgården i Saxnäs, som under 40-talet och framåt var en träffpunkt för konstnärer.

Numera är Saxnäsgården museum och dessutom kan konstnärer hyra in sig i någon av de två ateljéerna. Det är verk av konstnärer som arbetat i dessa ateljéer som nu visas upp.

Här visas bland annat fotografier av Jenny Lundgren som fotat sig själv när hon går omkring i den fantastiska Ricklundgården. Danskan Jette Lövdahl ställer ut verk i papper och tusch inspirerade av snösmältningen i Saxnäs och italienaren Vito Pace representeras av ett tittskåp där man kan se ateljén genom ett litet titthål.

Hans Arwidson från Umeå har målat av den gamla gungstolen i ateljén men även på baksidan av verket finns en målning – ett porträtt av Emma Ricklund som byggde upp Ricklundgården tillsammans med sin man Folke. Läs mer om paret Ricklund och Ricklundgården via länken här nedan.

Vernissage blir det lördag 27 november klockan 15.00 och därefter visas filmen ”Gudabenådad - på sätt och vis" om konstnär Berta Hansson (1910-1994) från Hammerdal. En film som Gerd Ulander gjort. Gerd har under många år arbetat med verksamheten i Ricklundgården och det är även hon som samlat in de konstverk som nu visas på Galleri lokomotiv.

Utställningen pågår till och med 11 december.


Länkar
Publicerat