Musik

Mot ett musikaliskt möte

I början av november 1910 bildades Musikdirektörens kör i Örnsköldsviks församling. Kören finns kvar men av förklarliga skäl är medlemmarna inte desamma. Inte heller namnet är detsamma när kören nu fyller 100 år.

Örnsköldsviks Motettkör är en kör med anor. 1910 annonserade den då nyvalde organisten i Örnsköldsviks kyrka, musikdirektör Otto Edberg, efter ”damer och herrar med sångröst” som ville medverka vid kyrkans invigning andra advent.

Den för tillfället skapade kyrkokören gjorde ett uppskattat framträdande på invigningsdagen och året därpå blev den en fast del av församlingen. Efter att namnet 2006 ändrades från Örnsköldsviks kyrkokör till Örnsköldsviks Motettkör är det nu dags för 100-årsjubileum helgen 11-12 december i samband med kyrkans jubileum.

Dels blir det en jubileumskonsert på lördagen och dels framträder kören under jubileumsmässan på söndagen och senare på aftonsången.

– Programmet under aftonsången är princip samma program som sjöngs under invigningskonserten 1910, berättar organisten och tillika körledaren Niklas Jansson. Och under lördagens konsert blir det bland annat tredje kantaten ur Bach juloratorium.

I samband med jubileet släpps en bok om körens hundra år. En grupp ur kören har jobbat med att samla ihop dokumentation och det finns en hel del gamla program och tidningsartiklar att hämta information ur.

Bland annat kan man läsa ur ordningsregler för Koralkören: ”Koralkören står öppen för alla som har minst Ba i musik och i övrigt har förutsättningar för körsång. Intagning sker efter prov. Minimiålder 10 år. Den som är antagen har att gå till alla övningar och framträdanden. /…/ I kyrkan skall strängaste tystnad och ordning iakttagas. Brott häremot och mot övriga av ovanstående bestämmelser medför så småningom avstängning från kören.”

Så stränga är inte reglerna för körmedlemmarna längre. Tvärtom vittnar medlemmarna om hur roligt man har tillsammans.

– Därför har vi också så hög närvaro, vi är drygt 30 vid varje övning. Trots åldersskillnaden, den yngsta är 27 och den äldsta 77, har vi otroligt roligt tillsammans. Det gemensamma vi har är musiken och det är en kul utmaning att sjunga i kören, berättar Lena Bergström, ansvarig för rekryteringskommittén och resekommittén i kören.

Rekryterar gör man ständigt och det är ingen hemlighet att man försöker föryngra kören, utan att för den skull vilja bli av med någon. Är du sugen att vara med kan ett besök i Örnsköldsviks kyrka 11-12 december rekommenderas för att se vilka de är och höra hur de låter.

Ett annat gott skäl att gå med i Motettkören – vars motto är ”Mot ett musikaliskt möte” – är att de åker på resor i stort sett varje år. Gotland, Åland och Trondheim har besökts och nästa år, 1-5 juni, går jubileumsresan till Berlin och Prag där man ska sjunga i kyrkor.

– Och vi har platser kvar för eventuellt nya medlemmar i kören, säger Lena.

Läs mer om kören på deras hemsida via länken här nedan.

Länkar
Publicerat