Tricket är tydligen att använda rumsvarmt smör istället för skirat, på så vis minimerar man risken att såsen skär sig.
Bearnaisesås, 4 port.
150 gr. smör *
½ dl. vitvinsvinäger *
½ dl. vatten
2 kvistar färsk dragon * + lite hackad att strö i den färdiga såsen. Finns inte färsk dragon kan man ta torkad och två kvistar persilja * i stället.
5 st. krossade vitpepparkorn *
1 st. finhackad schalottenlök *
3 st. stora äggulor *
1 krm. salt *
Koka upp vinäger, vatten och dragonstjälkar, vitpepparkorn och schalottenlök i en liten kastrull. Koka ihop tills ca. 2 msk. vätska återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman till en tjock kräm på svag värme. Detta kan göras över vattenbad om man känner sig ovan. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och torkad dragon och eventuellt någon droppe vinäger till om man önskar med syra i såsen. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad i 50°-vattenbad men bör intas ganska snart efter tillagning.