Malin H

Unika, ekologiska oliver

Kung Markatta är en av de svenska giganterna då det kommer till ekologiska produkter. Nu släpper de helt unika oliver som har längre hållbarhet, trots att de är fria från konserverningsmedel, och är snälla ur miljösynpunkt!

Sortimentet kommer att utökas med äkta Kalamata-oliver som är odlade och handplockade i regionen med samma namn och Amfissaoliver - en grön olivsort som odlas och även de handplockas på de bördiga kullarna i Delfi, hemvisten för grekernas orakel.

Det som gör de unika är att de tillreds med en speciell metod där inga konserveringsmedel behövs. Dessutom är de opastöriserade vilket tillåter en naturlig fermenteringsprocess och en levande bakteriekultur. På detta sätt behåller oliverna sin ursprungliga smak och eftersom de inte genomgår någon värmebehandling förändras inte olivernas näringsmässiga egenskaper. :)
Metoden innebär också att mjölksyrabakterier förekommer naturligt och att jäsningsprocessen förblir levande, precis som i t.ex. yoghurt. Allt detta innebär också att dessa produkter är särskilt hållbara ur miljösynpunkt. Den lättare burken minskar avsevärt de miljömässiga konsekvenserna av långväga transporter.

Kung Markatta har valt att behålla kärnan i oliverna då smaken och konsistensen blir så mycket bättre än de urkärnade varianterna. Oliverna är enbart lätt sprayade med olivolja och har kryddats med oregano för att maximera smakupplevelsen.

De svarta Kalamataoliverna har ett härligt, fast olivkött med lite tuggmotstånd och är rika på smak. De är naturligt svarta eftersom de tillåtits mogna färdigt på trädet innan de skördas. (Flertalet konventionella svarta oliver på marknaden är egentligen gröna oliver som har färgats svarta med olika kemiska processer.) Tittar man närmare på äkta, ekologiska oliver ser man att de faktiskt inte är helt svarta: färgen varierar snarare från mörkt lila till svartbrun, och ingen enskild oliv har samma färg som de andra.

De gröna Amfissaoliverna är till sin form mer runda än ovala. De har en naturlig fyllig och fruktig olivsmak som gör dem till en fin kontrast till t.ex. starka, smakrika ostar.

Jakten på dessa oliver inleddes med en tävling där konsumenter tilläts ge förslag på vad de tyckte saknades i sortimentet. Över 260 bidrag inkom och Kung Markattas inköpschef Lennart började i februari i år jakten på de perfekta oliverna. Mängder av oliver skickades till dem och provsmakningen engagerade i stort sett alla anställda på Kung Markatta - från ekonomiavdelning, kundtjänst och lager till marknad – alla fick smaka av och säga sitt.

De provsmakade sig igenom oliver från flertalet länder kring Medelhavet och fann slutligen den perfekta producenten och leverantören; det var en grekisk olivproducent som verkligen utskilde sig vad gäller kvalitét, smak och konsistens. Producenten har dessutom ett genuint miljöengagemang där man bl.a. producerar el med hjälp av solceller. :D

Men arbetet var inte avslutat där. Under senvåren och sommaren fortsatte arbetet med att finjustera smakerna, och hitta den rätta sältan och kryddningen. Det blev många turer fram och tillbaka innan Kung Markatta kände att de hade fått fram exakt rätt smak.

Till slut, nu i måndags, kom den första sändningen med oliver till Hjälmarsberg och Kung Markattas lager. Det blev tydligen som rena julafton och de första burkarna öppnades direkt på lagergolvet och avnjöts under många ”mmm”-anden och glada utrop – nu hade de verkligen lyckats!

Publicerat