Malin H

Publicerad krönikör

Det är alltid nervöst att skriva på uppdrag åt någon annan så därför är det alltid skönt då man vet att det gått till tryck, då är det liksom bortom min chans att påverka!

Nu vet jag att krönikan jag skrev på uppdrag åt tidningen Miljö & Utveckling är publicerad i tryckt utgåva så nu kan även ni få ta del av den;

"I dagens samhälle med ett ständigt medieflöde som sköljer över oss invånare är det inte lätt att leva eko, reko, hållbart eller miljösnällt. Man vet liksom inte vart man ska börja! För vår del började det med en inspirerande föreläsning och fyra nya saker i månaden. Idag driver vi en av Sveriges största ledande ekobloggar och vi är flerfaldigt prisbelönade. Men hur hamnade vi här?

Att ta förändringar i små steg tror jag är en förutsättning för att de ska bli bestående och dessutom kännas hållbara i fler än en aspekt. Kommer de successivt så är det lättare att acklimatisera sig till dem och att väva in dem i det dagliga livet. Det första vi bytte ut var bananer eftersom de ligger i toppen på världens mest besprutade grödor vilket också lett till att oerhört många som arbetar på plantagen avlider eller drabbas av svåra följdsjukdomar. Dessutom åt vi mycket bananer så det kändes som en lämplig vara att börja med. Vad konsumerar du mycket och ofta hemma?
Då vi påbörjade denna resa så startade vi bloggen som en del i att sporra oss själva, men även för att låta andra ta del av vårt försök till en ekologisk vardag. Idag varken kan eller vill vi vara utan den då den gett oss så oerhört mycket!
I samband med att vi fick vår son, en liten prematur kille, så omvärderades världen på fler än ett sätt och på andra vis än de som är normala i samband med att man blir förälder. Vi fick av sjukvården på neonatala avdelningen veta att det var bra om vi använde så mycket naturligt som det bara gick på och runt honom. Dofter var inte att föredra, speciellt inte syntetiska, och vi skulle vara noga med vad vi tvättade hans små kläder i. Vi åkte hem och rensade under en av våra permissioner från sjukhuset och bestämde oss; nu fick det vara nog! Vi skaffade 100 % ekologisk hudvård, började tvätta med tvättnötter och kom överens om att från och med nu var det eko som gällde - oavsett vad!
Kläder, madrasser, hygien- och hudvård, mat och dryck, leksaker och blöjor är numer ekologiska hos oss på Lyckobacken. I vårt hem finns tygbindor, tvättlappar i flanell och menskoppar och ingenting känns längre onaturligt. Tre år har denna resa tagit oss och nu reflekterar vi inte längre över de val vi gör - de kommer av sig själva helt naturligt.
Vi bor på Norrländska landsbygden i en gammal byskola sedan 1800-talet. Vi dras med huslån, ammorteringar, höga matkonton (som inte beror på den ekologiska livsstilen utan att vi konsumerar mycket mat) och barn - en 2-åring och en i magen. Klarar vi av en mer grön och skön livsstil så gör fler det. Valet är helt frivilligt och frågan vi ställer oss är; har Du gjort ditt val?"

De blev nöjda med den och det känns roligt, det är alltid pirrigt då man gör något åt någon annan, men det är bra; ur pirr brukar det komma bra grejor!

Publicerat