Malin H

Etiska gåvor

Så här i juletid diskuteras alltid årets julklapp (i år den s.k. 'surfplattan') och det funderas kring hur många miljarder kronor handeln kommer att omsätta. Allt medan fler och fler svälter, fryser och blir sjuka på andra platser i världen.

Jag kläckte idén ifjol vid jul men för sent då vissa redan börjat köpa klappar, så då bestämde vi att vi skulle köra från och med denna jul. Vart vi ska skänka våra pengar vet jag inte riktigt ännu, men jag tänkte rada upp några tips på lite olika organisationer som jag haft att göra med både som privatperson och i bloggsammanhang och som jag tycker känns pålitliga och med schyssta värderingar.

- På Unicefs hemsida finns en butik där man kan köpa föremål till stöd för Unicefs arbete med utsatta barn här i världen. Bl.a. finns smycken från deras 'För varenda unge-kampanj' men även möjligheten att kunna köpa diverse förnödenheter såsom vaccinnäringspaketFörsta hjälpen-väska ochvattenreningstabletter.

Vår familj brinner oerhört för Unicefs arbete och är Världsföräldrar sedan många år. 

- Hos Rädda Barnen finns en designshop där kända formgivare och designers fått designa prylar och föremål till förmån för Rädda Barnens arbete och där avkastningen oavkortat går till deras arbete för utsatta barn.
De har även en julshop med högsta prisgaranti som jag tyckte var en kul och innovativ idé! Läs mer under fliken 'Varför höga priser'?.

- Stiftelsen Min stora dag uppfyller sjuka barns drömmar. Vare sig man drömmer om Foppa, en NHL-match eller en Lady Gaga-konsert så finns möjligheten att äska pengar ur stipendiefonden och kanske få sin innersta dröm uppfylld. Läs mer här!

ActionAid har slagit stort med sin idé om att man som privatperson ska kunna köpa jackor, böcker, en dräktig get eller en brunn och sedan låta organisationen ge gåvan till behövande på plats i utsatta delar av världen. På deras sida får vi lära oss att 130 :- ger vattenförsörjning åt hela 25 (!!!) familjer under en dag, 400 .- ger en familj ett nödhjälpspaket medan 600 :- räcker åt ett tillfälligt skydd för en hel familj. Några hundralappar för oss leder till överlevnad för flera andra.
Läs mer om deras gåvor för att förhindra fattigdom här!

Detta är bara några av alla organisationer som tillsammans med ideell arbetskraft bedriver ett digert arbete för att de nödställda i världen ska få det lite drägligare. Det är inte vart vi ger utan att vi ger som är det viktiga!

Som Sarah skrev i ett inlägg; "Lite från många blir mycket till fler!"

Publicerat