Samhällsinformation

Så firas julafton med Svenska kyrkan

Samling vid julkrubban på förmiddagen, julbön på eftermiddagen, midnattsmässa på kvällen. Så ser julafton ut i många av Svenska kyrkans församlingar i Örnsköldsvik.

Några församlingar bjuder även in till en bit julmat under dagen.
Det är inte så ofta man talar om folkvandring till våra kyrkor. Men under julen kan det vara befogat att beskriva kyrkobesökandet på detta sätt. Runt om i stiftet gör sig nu församlingarna beredda att möta både vana och mer ovana kyrkobesökare.

På julaftons förmiddag har många församlingar familjegudstjänster; ofta i form av ett julspel, samling vid en julkrubba, eller liknande. I många församlingar hålls också en mindre gudstjänst, en julbön, på eftermiddagen.
På kvällen är det – på allt fler ställen – dags för midnattsmässa. Mässan sent på julaftonskväll lockar många kyrkobesökare, och har kommit att fungera som ett alternativ till den traditionella julottan på juldagens morgon.

De församlingar som har flera kyrkor firar ofta midnattsmässan i en kyrka och julottan i en annan. Under dagen bjuder också några församlingar in till julfirande med mat och samvaro, en sorts alternativ jul, i vissa fall i samarbete med andra organisationer. Den möjligheten finns på församlingshemmet i Örnsköldsvik.

Publicerat