Hörnan

Blogg: En teleporterad morgonblaska

Under dagarna kring årsskiftet listar Hägglunds webbhörna 10 uppfinningar att hoppas på och se fram emot inom det närmaste halvseklet.
På plats 2: Teleportering.

Här kan det vara på sin plats att upprepa kriterierna för min tio-i-topp-lista:

”Uppfinningarna graderas beroende på hur sannolika de är och hur fantastiska de är, från mediokert och osannolikt till jättefantastiskt och supersannolikt. En osannolik och fantastisk grej hamnar dock mycket högre än en trist och sannolik.”

De första åtta har varit mer eller mindre sannolika, sett till dagsläget – men nu är vi framme vid en utopi som är för fantastisk för att inte ta med i topp, oavsett orimlighet.

En värld med teleportering är en värld där oljebolagen kursar direkt och där all miljöfarlig transport blir helt överflödig. Problemet, när det gäller att teleportera människor kors och tvärs, är att vi med all sannolikhet skulle dö på kuppen.
Det finns helt enkelt för många atomer i en människokropp som måste hamna exakt rätt om man vill undvika en katastrof – och det vill man ju.

Däremot tycks det inte alldeles, alldeles osannolikt att vi en dag kan transportera materia jorden runt på ett ögonblick.
Faktum är att den första lyckade teleporteringen skedde redan 2001.

Forskarna vid Innsbrucks universitet i Österrike lyckades då teleportera det kvantmekaniska tillståndet hos en foton från en plats till en annan.

Bara några steg kvar till att få tidningen teleporterad till brevlådan…


Publicerat