Malin H

Hos sjukgymnasten

Igår var jag och träffade världens raraste sjukgymnast E! Tack för otroligt bemötande och hjälp! Vi pratade i 45 minuter om hur jag har det, vad som ska kunna underlätta och vilken hjälp som finns att tillgå.

Hon var imponerad av min BellyHug som hon tyckte verkade smart, vilken den är! I nuläget är det inte längre aktuellt att ligga ner och ta på sig den så nu har jag lärt mig ta på den stående redan från starten och det passar alldeles utmärkt, jag tycker nästan jag får på den ännu bättre stående.
Hon sade det att jag har så allvarliga foglossningar så att de inte på något sätt kommer att avta eller förbättras, men om jag har tur så kanske kulmen snart är nådd smärtmässigt och att det stagnerar där. Det vore ju inte helt fel, jag ska ju gå med bebbe-magen i 15 veckor till. Och jag tror om det stannade av att jag skulle kunna vänja mig vid den smärtan, kroppen är ju otroligt anpassningsbar så nu hoppas vi på det!

Jag ska även få hem en TENS-apparat på ordination. Förhoppningsvis kan Johan plocka upp den idag då han handlar, annars besöker vi hjälpmedelscentralen då vi ska in till BM på måndag. Jag får låna den ½ år vilket är toppen för då kan jag även ha den som stöd under förlossningssmärtorna samt vid eventuella eftervärkar innan det är dags att lämna tillbaka den. :)

Jag fick också med mig tips som att stötta upp magen nattetid med en kudde (det gör jag redan, oerhört skönt)

- sova med en kudde mellan knäna

- inte stå och vila på ett ben utan stå stadigt med båda fötterna

- hemmavid kan jag backa utför trappen om det känns bättre (på offentliga ställen finns ju oftast rulltrappor eller hissar)

- då jag kliver upp ur sängen ska jag först lägga mig på sidan och sedan rulla mig upp - jag ska inte sätta mig rakt upp från liggande läge (detta är inte bra för återhämtningen av magmusklerna ändå så det gör jag inte)

- om jag ska vända mig i sängen är det bra att knipa ihop benen och låta de stötta varandra

- då jag går ska jag spänna skinkmusklerna (vilka muskler? ;) ) och låta den 'kraften' föra mig framåt istället för att låta ljumskarna ta smällarna

- det är OK att jag gör yoga eller tar en promenad om jag klarar det, men jag ska sluta så fort det gör ont. Hon sa att även om det inte är farligt så gör jag ingen någon tjänst genom att härda ut, smärtan är inte 'genomarbetningsbar' som viss annan smärta kan vara

Med TENS-apparaten så är det de förinställda programmen 1, 3 och 7 som är de som gäller nu och vid förlossningsvärkar/eftervärkar så är det program 1 som är det mest optimala. Man ska tänka på att inte sätta den över magen så att ström går in till bebisen utan mer fokusera på genom kroppen, t.ex. en 'paddel' bak i ländryggen och motsatta fram i ljumsken exempelvis.

Igår i väntrummet kom jag på mig själv med att snegla avundsjukt på alla som hurtfriskt och raskt promenerade förbi. Det känns som om det var evigheter sedan jag gick snabbare än min älskade mormor som lider av svår, kronisk värk. Men, men, å andra sidan bor en Kringla i min mage och inte på dem jag kikade på i smyg igår (män och äldre personer så jag tror inte de var gravida) så det kändes ändå som 1- 0 till mig. :)


Publicerat