Malin H

Vintrig bombastisk pudding

Denna efterrätt suktade Johan ihjäl sig efter då Jamie gjorde den under sin 'Jamies familjejul' på Kanal 5 dagarna innan julafton ifjol. Jag har hittat receptet så nu ska jag överraska med den någon dag då jag orkar och då Johan minst anar det!
Jag gav den en lite svulstigare, mer passande namn då det översattes till svenska, tycker det lovar härligheter liksom! :P

6-10 port.

1 liter vaniljglass * av god kvalitet
1 kg. panettone (gör själv och få den ekologisk) eller hembakt sockerkaka *
125 ml. Vin Santo (ett sött dessertvin) eller ta nästan outspädd saft * som kryddas upp lite juligt innan
3 rågade msk. hallonsylt *
25 gr. skalade pistaschnötter *
75 gr. sura körsbär i lag (då inte det tillhör vanligheterna i Sverige kan jag tänka mig att man kan marinera t.ex. tranbär * i sockerlag över natten och sedan använda dem.)
40 gr. konserverad frukt (t.ex. clementiner, körsbär, apelsiner mm.)
2 clementiner *, 1 skalad och skuren i skivor
200 gr. grovhackad, mörk choklad * av fin kvalitet

Ta fram glassen ur frysen så att den hinner bli lite mjuk av rumsvärmen medan resten förbereds. Klä en sockerkaksform eller skål, som rymmer 2 liter, med 3 lager gladpack.
Skär sockerkakan i halvmåneformade skivor och klä hela insidan av skålen med dem. Om de överlappar varandra, så tryck till skarvarna så att det blir ett jämnt lager. Skvätt lite dessertvin/saft över och tryck ner så att det tränger in i sockerkakan. Bred sedan ut hallonsylten över all kaka.

Fyll skålen med hälften av glassen och bred ut så det blir en jämn yta. Strö sedan över de grovhackade nötterna, samt frukten. Avsluta med att arrangera clementinskivorna överst. Bred ut det sista av glassen och täck sedan ytan med sockerkaksskivor. Klä gladpack över och tryck till ordentligt med en tallrik. Ställ i frysen och låt frysa minst ett dygn.

Då det är dags för servering, smält den grovhackade chokladen i ett vattenbad och blanda ner clementinzest från den andra clementinen. Häll upp i en kanna. Ta snabbt fram den bombastiska puddingen och tippa upp den på ett fat medan all plast kläs av. Ringla sedan chokladen över puddingen och ta snabbt för er medan den fortfarande är varm och inte hinner frysa av puddingen. Njut!


Publicerat