Musik

Sjung med Lena Maria

Sångerskan, konstnären och handikappidrottaren Lena Maria Klingvall sjunger i Pingstkyrkan i Överhörnäs och i Ö-viks kyrka onsdag 26 januari.

Lena Maria Klingvall föddes utan armar och med ett ben som bara är hälften så långt som det friska. Hon målar tavlor med foten, hon har vunnit två VM-guld i simning och är som artist enormt stor i Asien. Hon har bland annat sjungit på invigningen av Paralympics i Nagano. I höstas var hon även en av gästerna hos Ingvar Oldsberg i ”Här är ditt liv”.

Nu på onsdag kväll i Pingstkyrkan, Överhörnäs, ger hon en konsert tillsammans med ”Kom å sjung me”-kören, en kör som lockat omkring hundra deltagare den gångna hösten.

Dessförinnan berättar Lena-Maria om sin bok och sitt liv i ord och toner i Örnsköldsviks kyrka klockan 13.00.

Från Lena Marias hemsida:

Lena Maria Klingvall, från Habo, numera bosatt i Jönköping, blev endast 20 år gammal känd genom SVTs dokumentär "Målet i sikte". Lena Maria föddes 1968 utan armar och vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Hon går med hjälp av en benprotes. Ingen vet orsaken till hennes handikapp.

Endast tre år gammal lärde sig Lena Maria att simma. Vi 18 års ålder deltog hon i sitt första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. På VM samma år blev hon dubbel guldmedaljör och slog dubbla världsrekord. Höjdpunkten i hennes simkarriär var OS 1988 i Seoul, Sydkorea.

1987-1991 studerade Lena Maria vid Stockholms Kungliga Musikhögskola. Sedan examen har hon turnérat över hela världen. I Japan, Korea, Taiwan, Singapore och Thailand har hon blivit allra populärast. Genom de ca 60 turnéerna i Asien med konserter, TV, radio och massmedia och ca 50 skivor och filmer har hon blivit uppmärksammad. Inte minst genom framträdandet på invigningen av handikapp-OS "Paralympics" i Nagano.

Lena Maria är konstnär i Mun- och fotmålarna sedan 1990. Hon är också en efterfrågad talare vad gäller människovärde, identitet och livskvalitet.

1996 skrev Lena Maria en bok om sitt liv som Libris Förlag gav ut. Boken ‘Fot-Noter’ är översatt och utgiven på 14 olika språk. Lena Maria har författat ytterligare en bok som heter ’Happy Days’.

Lena Maria var under våren 1997 och hösten 1998 programledare för musikprogrammet ‘Sjung ut!’ i TV 2. 1998 blev hon utsedd till Årets Smålänning. Under våren 2005 blev hon hedersmedborgare i Taiwan och i augusti samma år mottog hon Artur Erikson stipendiet.

Januari 2008 fick Lena Maria ta emot medaljen av 8e storleken av Hans Majestät Konungen. Med Kungahusets motivering: ’För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige.’

2009 höll Lena Maria ett tal på TED.com där andra talare som Bill Gates och Al Gore medverkade.

Publicerat