Ekonomi

Västernorrlänningarna sålde för 5,3 miljarder på Blocket

2010 blev ett rekordår för begagnatmarknaden. Totalt annonserades det ut saker på Blocket i Västernorrland till ett värde av 5,3 miljarder kronor. Det motsvarar 21 871 kronor per invånare och är en ökning med 128 miljoner jämfört med 2009.

Begagnatmarknaden har växt kraftigt de senaste åren. Sedan 2006 har antalet annonser ökat med 78 % på Blocket. I dag har 7 av 10 svenskar köpt eller sålt någonting på Blocket och bland barnfamiljer är siffran 9 av 10. Det visar en riksundersökning gjord av Synovate i november 2010.

– I dag köper och säljer nästan alla begagnat oavsett ålder och internetvana. Begagnatmarknaden på nätet har växt kraftigt på kort tid, säger Marie Horneman, tf marknadschef Blocket. 

Under 2010 annonserades det ut varor till ett värde av 5,3 miljarder kronor i Västernorrland. Det motsvarar 21 871 kronor per invånare och är en ökning med 128 miljoner jämfört med 2009. Totalt annonserades det ut saker till ett värde av 212 miljarder på Blocket förra året.

- Att nå över 200 miljarder är en milstolpe för oss. Ökningen förklaras av att det är fler som annonserar på Blocket samtidigt som snittvärdet per annons har ökat, säger Marie Horneman.

Förra året ökade antalet annonser på Blocket med 8 % och försäljningen av bilar och båtar tog fart igen.

– Nu är försäljningen av begagnade bilar på väg tillbaka mot 2008 års höga nivåer, säger Marie Horneman.

Den kategori som har ökat mest procentuellt är barnkläder och skor som ökade med
40 %.  Andra områden som har gått starkt framåt är bygg och trädgård samt möbler. 

- Alla kategorier som har med hemmet att göra ökade kraftigt. Fler och fler tänker i större utsträckning på återanvändning och smarta plånbokslösningar när de renoverar och inreder sina hem, säger Marie Horneman.

Mest sålt på Blocket 2010

  1. Bilar
  2. Soffor
  3. Bord och stolar
  4. Hyllor och förvaring
  5. Däck och fälgar
  6. Sovrumsmöbler
  7. Lägenheter
  8. Kläder och skor
  9. Mobiltelefoner
  10. Barnvagnar

Publicerat