Musik

Strålande solister

De fem proffsen i Uppsala Kammarsolister får strålande recensioner var de än spelar, nu på söndag 16 januari kan man höra dem i Nolan.

Uppsala Kammarsolister klassas som en av landets allra främsta stråkensembler och de har gjort sig kända för att samarbeta med andra välrenommerade musiker och även skådespelare. Dessutom anlitas de regelbundet av Sveriges Radio P2 för olika inspelningar. De fem medlemmarna är också konsertmästare och stämledare i Uppsala Kammarorkester.

Nils-Erik Sparf och Bernt Lysell, violin, är även konsertmästare i Stockholms Sinfonietta och ledamöter av Kungliga Musikaliska Akademien. Sparf är dessutom ledare för Drottningholms Barockensemble. Lysell har tidigare bland annat varit förste konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna.

Klara Hellgren, violin, har tidigare varit konsertmästare i Göteborgs Symfoniker och på Folkoperan i Stockholm. Hon utgör också ena halvan av Duo Nova, där hon spelar med pianisten Terés Löf.

Susanne Magnusson, viola, har tidigare varit stämledare i Orchestre de Chambre i Toulouse och arbetat i Orquesta Sinfónica de Barcelona samt varit medlem i Quartett Margand i Paris.

Erik Wahlgren, cello, har gett masterclasses i både Sverige och USA och är dessutom konstnärlig ledare för Vamlingbo kammarmusikfestival på Gotland.

Tillsammans bjuder de på musik av bland andra Mozart, Schumann och Bartok i ett arrangemang av Örnsköldsviks Musiksällskap.


Bildtext: Uppsala Kammarsolister är Klara Hellgren, Bernt Lysell, Nils-Erik Sparf, Susanne Magnusson och Erik Wahlgren.

Publicerat