Du är här

2011-01-18 - Malin H
Bild lånad från recept.nu Krossade pepparkakor utgör botten i denna smarriga kaka som är försvinnande god!

Magiskt god!

Då vi åt hos mamma och hennes J på trettondagen bjöd de på bland det godaste jag ätit i dessertväg; apelsin cheesecake! Nu har jag kommit över receptet och visst vore jag rent ut oförskämd om jag inte delade med mig av det? ;)

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten, 8 bitar, 175°

150 gr. pepparkakor *
75 gr. smör *

3 ägg *
400 gr. färskost *
1 ½ dl. socker *
2 tsk. finrivet apelsinskal *
1 dl. färskpressad juice från apelsin *

3 dl. crème fraiche *
3 msk. florsocker *
2 tsk. vaniljsocker *

malen kanel *
apelsiner * eller kumquats

Sätt ugnen på 200°. Krossa pepparkakorna till fina smulor och smält smöret. Häll ner det i smulorna och rör samman.

Strö ut den smuliga massan i en springform och platta ut så den blir jämntjock. Grädda den i nedre delen av ugnen i ca. 8 - 10 min. och sänk värmen till 175° då du tar ut formen.

Rör ner äggen, ett i taget, i färskosten och rör smeten slät mellan varje ägg. Tillsätt socker, skal och saft från apelsin. Rör smeten slät igen.
Häll smeten i formen och ställ in i den nedre delen av ugnen och grädda tills smeten nästan stannat. Det tar ca. 40 min. och smeten bör fortfarande vara lite 'dallrig' i mitten. Blanda samman crème fraiche, florsocker och vaniljsocker och bred massan jämnt över kakan. Ställ in i ugnen igen i ca. 5 min. tills smeten stannat.

Låt kakan svalna och ställ sedan kallt för att kallna riktigt. Lossa sedan kakan ur formen och sikta över lite kanel, gärna genom tårtmönster för att få ett vacket mönster. Skiva apelsiner eller kumquats och garnera.

Servera!

Dela med dig av denna artikel på: