Du är här

2011-01-24 - Hörnan

Blogg: Kim Jong-Ils sågning av Saddam

Det mest intressanta program jag sett den senaste månaden hette ”Kim Jong Ils sista dagar” och porträtterade denne fantastiske galning som skulle ha platsat bland karikerade skurkar i vilken serietidning som helst.

Vi talar alltså om mannen som enligt nordkoreansk propaganda ska vara ett supergeni inom alla universitetsämnen som finns, en gudabenådad pianist och violinist samtidigt som han gör minst tre hole-in-ones på varje golfrunda och därmed förstås klår Tiger Woods med hästlängder.

Så sent som i fjol rapporterade Nordkoreas statliga medier (det finns förstås inga andra medier) att Kim Jong-Ils beigefärgade skjortor inspirerat till en världsomvälvande förändring inom modeindustrin där alla plötsligt ville klä sig som ”Den käre ledaren”.
Dessutom har han försökt ändra historieskrivningen genom att i efterhand flytta sin egen födelse från ett flyktingläger i Sovjet 1941 till det heliga berget Paektu 1942, där en ny stjärna uppges ha tänts vid födelseögonblicket och fått sällskap av dubbla regnbågar.

När Nordkoreas fotbollslandslag vann var det Kim Jong-Ils förtjänst, eftersom han coachade sina trupper via en osynlig radio som han hade uppfunnit själv, men när laget senare åkte på dyngspö mot Portugal var det ändå tränaren som dömdes till straffarbete på obestämd tid.
Kanske något för Modo att texta om spelet fortsätter svikta?

Filmen bjöd på fantastiskt skvaller från avhoppade konkubiner, kockar och kidnappade skådespelerskor som verkat i diktatorns absoluta närhet.
Det berättades bland annat om hur lycklig han blev när han fick ett brev från Bill Clinton, och om hans ord när han såg tv-bilder från hur Saddam-statyn fälldes i Irak:
”Saddam Hussein är en idiot”.

Det som gör nuläget så intressant i världens mest isolerade land är att allt snart kan vara förändrat.
Den käre ledaren har redan överlevt en stroke och tros inte ha många år kvar i livet, så han har redan utsett en efterträdare i form av sin yngste son Kim-Jong-Un.
De två äldre sönerna diskades eftersom den ene pendlar mellan Las Vegas och Disneyland medan de andre är ”alltför godhjärtad, som en flicka”, enligt farsan.

Snart kan Nordkorea styras av en basketintresserad 29-åring som gått på privatskola i Tyskland.
Frågan är hur det påverkar landet? Kommer gränserna att förbli stängda, kommer dödsläget med Sydkorea förbli låst och kommer det fortfarande vara straffbart att ha en mobiltelefon?

Jag väntar med spänning på svaren.

Dela med dig av denna artikel på: