Nyheter/Reportage

Domsjö Fabriker får jättebidrag

Stöd på 500 miljoner kronor från EU-kommission till ett forskningsprojekt lägger grunden för 100 nya arbetstillfällen.

EU har nu godkänt det av Energimyndigheten beviljade forsknings- och utvecklingsstödet på 500 miljoner kronor för att bygga en storskalig demonstrationsanläggning för biodrivmedel baserad på Chemrecs förgasningsteknik vid bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik.

Anläggningen kommer att producera de miljövänliga biodrivmedlen Biometanol och BioDME och kommer att ge ett hundratal nya arbetstillfällen.

EU-kommissionen har, efter noggrann prövning, nu godkänt det svenska stödet för att bygga en demonstrationsanläggning med en helt ny teknik för produktion av andra generationens biodrivmedel.

Kommissionens bedömning är att syftet med forsknings- och utvecklingsstödet om 500 miljoner kronor överensstämmer med EU:s prioriterade mål.

– Projektet skulle kunna bidra till utvecklingen av ett bioraffinaderi för andra generationens biobränslen vid en befintlig massafabrik utan otillbörlig snedvridning av konkurrensen, säger konkurrenskommissionär Joaquín Almunia i ett uttalande.

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker och dess teknikpartner Chemrec erhöll i september 2009 ett besked om forsknings- och utvecklingsstöd från Energimyndigheten. Anläggningen kommer att vara baserad på Chemrecs teknologi för svartlutförgasning kombinerad med teknik som används i petrokemisk industri.

Projektet har kostnadsberäknats till cirka 3 miljarder kronor för en produktionskapacitet på cirka 140 000 ton Biometanol alternativt 100 000 ton BioDME per år förnybara fordonsbränslen.

Ett förprojekt kommer nu att genomföras för att i detalj definiera anläggningen och projektgenomförandet samt lägga grund för finansiering och upphandling av anläggningen som är planerad till våren 2012.

100 nya arbetstillfällen

Domsjös vd Ola Hildingsson gläder sig över att EU-kommissionen kommit fram till att projektet bidrar till att möta de mål för forskning och utveckling, klimatförändringar och energi, som EU har satt upp för 2020.

– Vår huvudprodukt är specialcellulosa för textiländamål. Det här projektet ger oss möjligheten att utveckla ytterligare ett ben i vårt bioraffinaderi.

– Satsningen innebär att cirka 100 nya direkta arbetstillfällen skapas. Under projekt- och byggtid skapas ytterligare arbetstillfällen, liksom i förlängningen även inom råvaruförsörjning och distribution, säger Ola Hildingsson och tillägger:

– Projektet har kommit till stånd tack vare en bred svensk samverkan mellan Näringsdepartementet, Energimyndigheten och näringslivet. Det är med stor ödmjukhet vi engagerar oss i projektet. Detta vill vi göra i fortsatt nära samverkan med alla de parter som engagerat sig i att projektet verkligen blir av. Vi värdesätter också mycket förtroendet från Energimyndigheten, Näringsdepartementet och EU-kommissionen. Vår förhoppning är att demonstrationsanläggningen gör det lättare och betydligt mindre riskfyllt för andra aktörer i branschen att införa denna teknik och därmed bidra till en mer hållbar energiförsörjning inom hela EU samt ökat förädlingsvärde från den redan viktiga skogsindustrin.

Chemrecs VD, Max Jönsson säger:
– Vår förgasningsteknik minskar de klimatpåverkande koldioxidutsläppen med cirka 95 % jämfört med bensin och diesel och ersätter importerade fossila drivmedel med förnybara. Domsjöanläggningen får kapacitet att försörja mer än 2 000 tunga lastbilar med drivmedel.

– Vi är stolta över att arbeta med Domsjö, ett företag med en historia av att tidigt se möjligheterna i bioraffinaderier och av framgångsrik kommersialisering av innovativ träkemi, som nu ser en möjlighet i Chemrecs teknologi. Att Domsjö nu i samverkan med framsyntheten hos Energimyndigheten och Näringsdepartementet ser en möjlighet att katalysera ett banbrytande projekt är mycket glädjande.


Publicerat