Nyheter/Reportage

Eurocon utvecklar kryllmätare

Mätteknikföretaget Eurocon ska tillsammans med forskningsföretaget Innventia utveckla en kryllmätare för att producera bättre pappers- och massakvalitet.

Kryll är partiklar på fibrerna, så små att de inte syns i ett vanligt mikroskop, men av stor betydelse för fibrernas bindning i pappret.
– Det är först under de senaste tre åren inom ramen för ett av våra forskningsprojekt, som vi insett hur viktigt kryll verkligen är. Vi vet nu att det är den enskilda variabel som har starkast koppling till styrkan i papperet, berättar Lars Wallbäcks på forskningsföretaget Innventia.

När man mäter kryll mäter man hur “håriga” fiber är och ju mer kryll det finns på och runt fibrerna desto bättre bindningsförmåga har de, vilket i sin tur ger ett starkare papper. För att kunna förbättra papperets hållfasthet är det därför mycket användbart att kunna mäta graden av kryll i pappersmassan. Med hjälp av en kryllmätare går det att avgöra precis hur mycket malning som krävs för att optimera mängden kryll i pappersmassan. Det är viktigt också ur besparingssynpunkt eftersom malningen är en mycket energikrävande process vid papperstillverkning.

Med stöd av Vinnova-programmet Forska&Väx ska Innventia tillsammans med Eurocon Analyzer nu utveckla kryllmätaren för online-tillämpning på pappers- och massabruk. Syftet är att göra det möjligt att producera bättre pappers- och massakvalitet till en lägre energikostnad.

Fakta:
Kryll består av väldigt tunna partiklar (fibriller) som är helt eller delvis lösgjorda från fibrerna. Dessa partiklar är ungefär hundra gånger tunnare än fibrerna. Men trots att kryllet bara utgör ungefär en procent av vikten av partiklarna i en mäld kan det bidra till hela femtio procent av den fria ytan. Denna stora yta per vikt ger en vink om kryllets betydelse för styrkeegenskaperna.

Publicerat