Kladdkaka, 175°
150 gr. smör *
4 ½ dl. socker *
3 ägg *
1 krm. salt *
2 ½ dl. siktat dinkel *
6 msk. kakao
ev. 100 gr. grovhackad choklad, skalet + saften från 1 apelsin eller 12 droppar pepparmyntsolja
Smält smöret och ställ åt sidan. Rör äggen porösa tillsammans med sockret. Rör ner salt, kakao och mjöl och avsluta med det smälta, något avsvalnande smöret. Till sist rörs eventuell smaksättning ner.
Häll smeten i en smord och bröad (jag brukar använda kakao istället för ströbröd) springform.
Enligt originalreceptet ska man grädda den i mitten av ugnen i ca. 12 - 15 minuter i 175°, men jag har upptäckt att det blir ännu mer kletigthet- och kladdighet över den om man gräddar den i 20 - 25 min. (man får kolla beroende på vilken ugn man har) på 150° istället. Ta ut den precis innan den 'sätter sig i mitten. Finns möjlighet så ställ kallt till så fort den svalnat något och servera med vispad grädde.