Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 1 februari
Ungdomsrepresentanter i handikapprådet
Kommunens handikappråd har till uppgift att lyfta in funktionshindrades perspektiv i samhällsplaneringen och att stödja samverkan i frågor som gäller funktionshinder.

I samband med uppdatering av handikapprådets riktlinjer föreslår kommunstyrelsen att handikapprådet utökas med två föreningsrepresentanter som företräder barns och ungdomars perspektiv. Likaså kommer landstinget att få inflytande i rådet genom att POLSAM (samverkansorgan mellan kommun och landsting) utgör kommunens och landstingets gemensamma politiska företrädare i handikapprådet. De nya riktlinjerna fastslår också att begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder ska användas istället för handikapp och handikappad.

Kommunen avskriver lån till stiftelsen Solberget
Stiftelsen Solberget har under en längre tid försökt sälja sina tillgångar men har inte lyckats hitta en köpare som är beredd att betala en summa som täcker stiftelsens skulder till kommunen. Därför föreslår kommunstyrelsen att Örnsköldsviks kommun avskriver sin fordran på ett lån motsvarande 3,4 miljoner för stiftelsen Solberget. Därmed ska en försäljning av Solberget underlättas.

Ny rondell dimensioneras för ökat trafikflöde
Kommunstyrelsen föreslår att samhällsbyggnadsnämnden får utökat anslag på 5 miljoner kronor gör att bygga en fullstor cirkulationsplats i korsningen Vikingagatan — Myrängsvägen. Den mindre cirkulationsplats som funnits med i budget och planer sedan tidigare var inte dimensionerad för de långa fordon och den trafikbelastning som tilltagit efter etableringar inom handeln och som kan väntas öka ytterligare i samband med BAE:s planer på flytt. Den totala kostnaden för cirkulationsplats Vikingarondellen beräknas till 11 miljoner kronor.
 
Kommunen säljer fastigheter till Övikshem
AB Övikshem köper fastigheterna Norrlungånger 3:33 och 3:34 för 5,7 respektive 1,8 miljoner kronor. Fastigheterna Konstantinopel 1och 2, som är bebyggda med studentbostäder, byter ägare för 840 000 kronor. Byggrätten på fastigheten Dublin 9 övergår i Övikshems ägo för 2,7 miljoner kronor.

Arbetet för likabehandlig oavsett sexuell läggning ska redovisas
RFSL undersökte, under 2010, hur idrottsrörelsen i Örnsköldsvik arbetar för att nå målet om allas delaktighet oavsett sexuell läggning. I sin rapport konstaterar RFSL att det finns brister i hur föreningarna arbetar med likabehandling och de lämnar även förslag till åtgärder. Dessa åtgärder har kultur- och fritidsnämnden beslutat att införliva i det värdegrundsarbete som riktas till kommunens ideella föreningsliv. Åtgärder som genomförs ska också redovisas i verksamhetsplaner.

Kommunen ser inget hinder för vindkraftverk i Sidensjöområdet
Sidensjö Vattenkraft AB har ansökt hos Länsstyrelsen om att få bygga vindkraftverk på Lidberget, Grässemyran och Björnböle i Sidensjö. Maximalt handlar det om 52 anläggningar med en högsta höjd på 175 meter.

Plan- och miljökontoret har fått ärendet för yttrande och finner inget att anmärka på utifrån Sidensjö Vattenkrafts val av verk och placering, konsekvenser för naturvärden, inverkan i form av buller, skugga och ljus eller riktlinjer i kommunens översiktsplan. Kommunstyrelsen tillstyrker därför att Länsstyrelsen beviljar tillstånd för vindkraftverken.

Övriga ärenden:
Stadgar för kommunala pensionärsrådet.
Godkännande av förbundsordning för samordningsförbundet i Örnsköldsvik.
Yttrande över förslag till samverkansplan för Baltic Sea Protected Area (BSPA) Höga kusten.
Yttrande över framtida organisation för Sveriges Ekokommuner, Y-samarbetet.
Reviderad bolagsordning för Örnsköldsvik Airport AB.
Publicerat