Samhällsinformation

180 miljoner plus för Landstinget

Landstinget Västernorrland gick 180 miljoner plus förra året, enligt det preliminära resultat som presenterades för Landstingsstyrelsen på onsdagen.

Resultatet är 30 miljoner bättre än budget och hela 421 miljoner bättre än året innan, 2009. Det är Länssjukhuset och Primärvården som gått minus, medan de övriga verksamheterna visar på plus. Bland annat hamnade Örnsköldsviks sjukhus på en miljon plus förra året.

– Det är ett steg i rätt riktning och nödvändigt för att återställa tidigare års underskott och skapa goda förutsättningar för att möta kommande ekonomiska påfrestningar, säger ekonomidirektör Gösta Burlin.

De kommande ekonomiska påfrestningarna handlar om kostnader för medicinsk utveckling, pensionsskuldens utveckling med mera.

De resterande underskotten för tidigare år räknar Landstinget med att återställas av 2010 års överskott och de beräknade överskotten för 2011 och 2012.

Det positiva resultatet för 2010 beror enligt landstingsledningen på att beslutade kostnadsreduceringar har börjat ge effekter på kostnaderna. Dessutom har landstinget fått ökade skatteintäkter med 160 miljoner kronor, samt fått ett tillfälligt konjunkturstöd för 2010 med 102 miljoner kronor. Till detta ska dessutom läggas det positiva utfallet tack vare att tillgängligheten har förbättrats, vilket innebar att ekonomin förstärktes med ett extra statsbidrag på 32 miljoner kronor.

Det ekonomiska läget för innevarande år 2011 är dock mindre gynnsamt än för 2010. Utvecklingen av intäkterna är då svagare.

– Det betyder att det krävs fortsatt återhållsamhet för att klara en ekonomi i balans, säger landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg. De kostnadsreduceringar som beslutats måste vara fullt genomförda samtidigt som nya, tillkommande kostnader måste mötas med fortsatta rationaliseringar.



Driftresultat per förvaltning

Förvaltning, Utfall (i miljoner)

Primärvården Västernorrland, -22

Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, -106

Sollefteå sjukhus, +6

Örnsköldsviks sjukhus, +1

Rättspsykiatrisk regionklinik, +7

Hörselvården, +2

Folktandvården, +5

Laboratoriemedicin, +2

Landstingservice, +10

Regional Utveckling, +9

Landstingsstaben, +19

Revision, +1

Verksamheterna, -66

Finansförvaltningen, +246

TOTALT LANDSTINGET, +180


Publicerat