Utställning

MUMS invigt

MUMS står för Media, Utställning, Musik och Scenkonst – helt enkelt kulturella läckerheter för dina sinnen.

Vernissage för konstutställning med Ludwig Franzén och Stellan Schedin. Dessutom konstfilmer som rullar non stop och en föreställning av Nolaskolans teateresteter. I dag startade MUMS på Örnsköldsviks Museum & Konsthall – ett kultursamarbete med en rad olika happenings fram till 26 februari.

– Syftet har varit att göra något mångkulturellt och roligt. Vi vill ge en mumsig tillställning, säger Lars Ahlström, ordförande i ÖKKV, Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad.

På våningsplan 3 ställer konstnärerna Ludwig Franzén och Stellan Schedin ut. Båda bosatta i Umeå men Schedin har en bakgrund i Gullänget.

Ordvrängare

Schedin arbetar i huvudsak med teknikerna kopparstick, linjeetsning och akvatint. Motiven är uteslutande djur, i huvudsak hundar.

– Jag utgår från ord och det kan hända ganska mycket när man söker på nätet efter ord. För några veckor sedan sökte jag på ordet ”diffusionsspärr” och Wikipedia undrade om jag menade ”diffus konstnär”, vilket kanske var helt rätt.

Schedin vrider och vänder på orden och skapar bilder utifrån titlarna, vilket i många fall ger humoristiska resultat.

Besök Österheden

I rummet intill visar Ludwig Franzén den spännande bild- och text-sviten ”Resande och Gengångare-almanack för Österheden och tillhörande byar”.

– Det är en sorts utsmetad bok på väggen. Jag har bott i stan (Umeå) hela mitt liv men ofta fantiserat om hur det är att bo i en liten by. Så därför har jag velat göra byn Österheden så spännande som möjligt, berättar Ludwig Franzén som arbetar med så kallat gicleetryck med små tryckupplagor.

– Det finns många sätt att skapa en bild. Jag vill foga samman teckningar och målningar i olika kollage, kombinera olika tekniker och putta in dem i datorn för att foga samman. Som konstnär är man ung tills man är minst 40 år (Franzén är född 1974) och jag känner mig fortfarande bara som en gröngöling som provar mig fram för att se hur jag ska uttrycka mig.

Hans motiv hämtar han från främmande platser och mystiska byggnader.

– Det bygger på lysten av att gå på upptäcktsfärd, jag har behovet av att upptäcka saker som jag inte riktigt vet vad det är. Saknas det svar får man hitta på egna. Österheden är ett slags psykologiskt landskap med kärva människor och ofta dåligt väder.

Teater och filmvisning

Efter vernissagen bjöd Nolaskolans teateresteter på en pjäs i utställningsrummet på entréplan, där Anders Sunna visar sin samiska konst.

Under de tre veckorna MUMS pågår visas konstfilmer av Annikka Arvidsson, Mikael Arvidsson, Christer Carlsstedt, Jan Wolf-Watz, Jan K Persson, Herman Lohe och Decay Pitch.

Filmstudion svarar också för visning av två långfilmer. Dels om den amerikanske bildkonstnären Jackson Pollock lördag 12 februari och dels filmen ”Seraphine” om en skygg och udda kvinna i en liten by i Frankrike runt 1912. Seraphine visas lördag 26 februari.

Missa inte heller Husumtjejen Sanna Håkanssons vackra konstglasarbeten som finns att se på entréplanet.


MUMS är ett samarbetsprojekt mellan Örnsköldsviks Konstförening, Kulturens Vänner, Örnsköldsviks Filmstudio och Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad, ÖKKV. Det bjuds på konstutställningar, konstfilmer, långfilmer om konstnärer, performance, föredrag, musik och teater.

Fullständigt program:

Lördag 5/2  Kl. 12.00 invigning samt vernissage av utställning med Ludwig Franzén och Stellan Schedin. Kl. 13.00 teater av och med Nolaskolans teateresteter.  Konstfilmer av konstnärer från närområdet visas nonstop på våning 3.

Tisdag 8/2   Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3. Kl. 18.00 Textil tisdag, museet/konsthallen arrangerar. Kl. 18.00 Workshop med Elisabeth Sköld-Edlund och Björn Sohlin.

Onsdag 9/2   Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3   Kl. 19.00 Kulturarvsonsdag – Astrid Westin berättar om sina textila skatter, museet/konsthallen arrangerar. Utställningshallen, entréplan.

Torsdag 10/2   Utställning på våning 3.  Konstfilmer visas nonstop på våning 3. Kl. 19.00 Ulla Tällström berättar om Nätterlunds rike i utställningshallen, entréplan.

Fredag 11/2  Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.

Lördag 12/2 Utställning på våning 3. Konstfilm visas nonstop på våning 3. Kl. 12.00 – 15.00 bjuder Nota Bene in till ”Afternoon Tea”. Kl. 13.00 Visning av långfilmen ”Pollock”.  Om Jackson Pollock, amerikansk bildkonstnär 1912-1956. 

Tisdag 15/2 Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.  Kl.18.00 Textil tisdag, museet/konsthallen arrangerar. Kl. 18.00 Workshop med Elisabeth Sköld-Edlund och Björn Sohlin.

Onsdag 16/2  Utställning på våning 3. Konstfilm visas nonstop på våning 3. Kl. 19.00 Kulturarvsonsdag – workshop med Hemslöjdsföreningen, museet/konsthallen arrangerar. Utställningshallen, entréplan.

Torsdag 17/2 Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.

Fredag 18/2  Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.

Lördag 19/2  Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.  Kl. 13.00 Performance, Nic Langendoen.

Tisdag 22/2 Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3. Kl. 18.00 Textil tisdag, museet/konsthallen arrangerar.  Kl. 18.00 Workshop med Elisabeth Sköld-Edlund och Björn Sohlin.

Onsdag 23/2  Utställning på våning 3. Konstfilmer visas nonstop på våning 3.  Kl. 19.00 Kulturarvsonsdag – Örnsköldsviks industrihistoria med Primus Motor, museet/konsthallen arrangerar, utställningshallen entréplan.

Torsdag 24/2  Utställning på våning 3.  Konstfilmer visas nonstop på våning 3.  Kl. 19.00 Ivar Torneus, konstvetare från Umeå, talar om samtidskonst i utställningshallen, entréplan.

Fredag 25/2 Utställning på våning 3.  Konstfilmer visas nonstop på våning 3.

Lördag 26/2  Utställning på våning 3.  Konstfilmer visas nonstop på våning 3. Kl. 13.00 visning av långfilmen ”Séraphine”. Séraphine är en skygg och udda kvinna i liten by i Frankrike runt 1912.




Publicerat