Utställning

Sanna visar glas

Sanna Håkansson, Husum, ställer ut sin glaskonst på museet fram till och med 5 mars.

Glaskonstnär Sanna Håkansson berättade vi om i Tidningen 7, nr 33 2010. Missade du den artikeln kan du läsa den här på webben. Klicka på ”Läs nr 5” här uppe i sidhuvudet och leta dig sedan fram i vänsterspalten till 2010 där du hittar alla årets tidningar.

Nu finns Sannas glaskonst i entréplanet på Örnsköldsviks Museum & Konsthall. Missa dem inte.

Här kan du också läsa hennes egen berättelse om sitt glasäventyr:


- För ungefär 2,5 år sedan tog jag studenten från Estetiska programmet med inriktning Bild- och Formgivning på Nolaskolan och fortsatte därefter att studera ett års fri konst. Då hade jag inga planer på att bli glasblåsare, men när jag via Internet fann en utbildning som ledde till Kvalificerad Yrkesexamen som Glashantverkare i Kosta, Småland, kände jag att det kanske vore kul att prova på. Jag tvivlade dock på att jag skulle bli antagen, eftersom det bara fanns en annan liknande utbildning i Sverige, och man tog endast in 20 studenter. Jag sände ändå in ansökan och arbetsprover, lyckligtvis blev jag antagen.

Därefter flyttade jag ca 100 mil söderöver, för att påbörja mina studier vid glasskolan i Kosta glascenter. Det är bland det bästa jag gjort, och genom detta har jag funnit en passion för glas, och djup fascination över vad man kan åstadkomma genom att "bli vän med" detta svårhanterliga material. 

Trots att jag under perioderna med LIA (Lärande I Arbetslivet) fick jobba med många framstående formgivare, så som Kjell Engman, Bertil Vallien, Ulrika Hydman-Vallien, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren, Erika Lagerbielke, m.fl, var det inte deras arbete som jag beundrade mest. Det var snarare glasblåsarnas otroliga talang att kunna hantera glaset och skapa de konstverk som formgivarna bad om.

I Smålands glasrike är det inte ovanligt med glasblåsning. En annan sak är det här uppe i norrland. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter och hoppas att min passion för glas kan återspeglas så mycket som möjligt genom denna utställning.

Sanna Håkansson



Publicerat