Utställning

Massor av Cornelis

Eleverna på speciallinjen på Hampnäs folkhögskola visar sina egna bilder av Cornelis Vreeswijk, kolla in några av deras bilder här på webben7.

Efter flera år med kända konstnärer i fokus har eleverna på speciallinjen vid Hampnäs folkhögskola i år specialstuderat en av våra största trubadurer. I morgon, fredag, håller de vernissage för sin utställning om Cornelis Vreeswijk.

Vincent van Gogh, Bengt Lindström, Frida Kahlo, Henri de Toulouse-Lautrec, Sigrid Hjertén och Ivar Arosenius är exempel på konstnärer som eleverna på speciallinjen studerat tidigare. Den här gången föll valet på en folkkär trubadur.

– Av helt egoistiska skäl. Vi är så förtjusta i Cornelis, säger klassföreståndaren Kristina Stålnacke.

Ända sedan höstterminen har eleverna förberett sig inför årets utställning. De har sett film, dokumentärer, läst texter och självklart lyssnat mycket på Cornelis musik för att bilda sig en egen uppfattning om den store trubaduren och poeten.

– Han var i sitt eget liv, kan man säga. Och så var han väldigt duktig på att skriva dikter och visor, berättar Tomas Hasselström, en av de konstnärer som nu visar upp sina bilder av Cornelis.

Eleverna visar inte bara stor fantasi och skaparglädje i sina målningar, de är också snabba att berätta vad de under året har lärt sig om Cornelis och olika händelser i hans stundtals kaotiska liv. Exempelvis det intermezzo när han fick sällskap hem av vad han trodde var två flickor som visade sig vara transvestiter – vilket ledde till en månads fängelse för olaga hot och misshandel.  

Utställningen visas från och med idag och tre veckor framåt på Hampnäs folkhögskola. Arbetet om Cornelis har också intresserat Cornelis Vreeswijksällskapet som kommer att berätta om elevernas projekt i ett nummer av medlemstidningen Cornelisbladet.


Publicerat