Nyheter/Reportage

Kvinnors uppfinningar

"Kvinnors uppfinningar” en utställning på turné i Sverige invigdes på torsdagen av kommunalrådet Elvy Söderström.

Ett stort antal intresserade kom till förhandsvisningen av utställningen
”Kvinnors uppfinningar” som kan beskådas i Kom Teks inbjudande lokaler i Kulturfabriken.

På utställningen kan man ta del av uppfinningar som; sportvattenflaska som går att fylla även under en tvättställskran, narkosnapp,  kombinerad bilbarnstol och ryggsäck, duschdosa som begränsar spridning av legionella via vattenånga, virtuellt tangentbord och fingerledsstöd med mera.

Elvy Söderström kommunalråd i Örnsköldsvik klippte bandet till den lilla, men ack så intressanta utställningen.
Cirka 30 kvinnliga uppfinnare presenteras på denna miniutställning som Tekniska museet  tagit fram och som nu alltså kan beskådas i Örnsköldsvik.

 – Statistiken visar att bakom alla patent som söks kommer endast 5 procent från kvinnor, vilket är samma siffra som i slutet på 1800-talet, sa Elvy Söderström under invigningen.

– Bejaka den som vågar testa ! uppmanade hon. Det är viktigt att locka fram kvinnor som innovatörer. Attityder och värderingar ute i hela samhället är mycket viktiga i detta sammanhang, och hon fortsatte:

– Kvinnor med idéer och uppfinningar måste beredas möjlighet att få visa upp sina idéer och få hjälp med att utveckla dem.

Utställningen sker i samarbete mellan Kom Tek och Tekniska museet. och visar uppfinningar gjorda av kvinnor. Både världsberömda patenterade uppfinningar och mindre kända produkter som löser vardagliga problem kan beskådas.

Lyssna på uppfinnaren Ann-Marie Sundqvist från Köpmanholmen som uppfunnit ett hjälpmedel för alla personer som behöver kryckor:

Kommunalrådet Elvy Söderström uppskattar Kom Teks verksamhet:

Ulrica Westin, verksamhetsledare på Kom Tek beskriver verksamheten:

Publicerat