Nyheter/Reportage

Husvagnskaross av skog

– Varför ta plywood från tropiska skogar när man kan använda lokal råvara från svensk skog och få ett mycket bättre material och dessutom billigare? undrar två nolaskogsare.

Två mycket kreativa entreprenörer från Dorotea inledde ett utvecklingsarbete med Processum AB och Domsjö Fabriker AB i Örnsköldsvik.


Adolf Sellgren, 79, och Ulf Henricson, 75, båda med nolaskogsbakgrund, har nu världspremiär för sin nya husvagnskaross. På torsdagen var det visning av prototypen, som både in- och utvändigt är byggd av svenskt miljömaterial. Exemplaret i full skala finns i Dorotea.

Utvecklingen av materialet är nu klart. Impregnerad pappersmassa som under hårt tryck och värme pressas till skivor. Att kunna tillverka och leverera materialet på rullar är vad som skulle öppna för en omfattande marknad, berättar de två.
Materialet klarar alla hållfasthetskrav, skivorna är 1,2 millimeter tunna och kan läggas ihop och blir därigenom starkare, beroende på vad det ska användas till.

– Det handlar om stora pengar, konstaterar de innovativa och ungdomliga pensionärerna.

Att det finns en enorm marknad är inget att ifrågasätta. Husvagnsbranschen, byggnadsindustrin, möbelindustrin för att nämna de intressantaste.

– Det här är en av många spännande produkter som kan skapas av skogen i allmänhet och cellulosa i synnerhet. Det är också ett bra exempel på vad som kan hända när uppfinningsrika småföretagare ges möjlighet att kopplas ihop med kunnandet inom vår basindustri, konstaterar Clas Engström, VD på Processum, och avslutar:

– Nu fattas det bara att något företag, kanske utefter norrlandskusten , är beredd att investera och börja tillverka deras produkt.

 

Lyssna på de ungdomliga uppfinnarna:


 

 *****

Processum samlar ett kluster av företag i regionen kring frågor som rör bioraffinaderiutveckling. Processum är därmed en viktig och sammanhållande länk i satsningen Framtidens bioraffinaderi.

Framtidens Bioraffinaderi involverar företag, samhällsfunktioner och universitet i Örnsköldsviks- och Umeåregionen. Tillsammans driver man processer och projekt där målet är att med skog och energigrödor som råvaror möta dagens energi och klimatutmaningar.
De potentiella användningsområdena för skogen är många: biobränsle, drivmedel, läkemedel, textilprodukter, livsmedel, färger, lösningsmedel med mera.

Publicerat