Du är här

2011-02-18 - Teater

Gudarna söker den goda människan

Teatereleverna på Hampnäs folkhögskola ger nio föreställningar av Bertolt Brechts ”Den goda människan från Sezuan”. Här kan du se ett klipp från repetitionerna.

I morgon, lördag, är det premiär för den allra sista teateruppsättningen på Hampnäs folkhögskola. Nästa läsår flyttar som bekant folkhögskolan in till Rådhuset.

Tre gudar har stigit ned till jorden för att försöka finna goda människor. De hittar bara en, den prostituerade unga kvinnan Shen Te.

– Hon säljer sig för att överleva, berättar My Nyberg som gestaltar Shen Te. Gudarna får bo hos henne och som tack får hon pengar som hon köper en tobaksaffär för. Hon är en god människa och vill gärna hjälpa folk men för att kunna behålla sin affär tvingas hon klä ut sig och spela sin elaka manliga kusin.

My Nyberg kommer från Laholm och även de övriga elva teatereleverna kommer från andra ställen än Örnsköldsvik. Faktum är att endast en elev är från Västernorrland, de övriga har hemorter som Mariestad, Tomelilla, Stockholm, Skellefteå och Luleå. En kommer till och med från Finland.

– Vi rekryterar från hela landet och det är förstås en stor förlust att missa internatet, framförallt för eleverna, när vi nästa säsong håller till i Rådhuset. Men det finns fördelar att hamna i centrum också, närheten till publik och till lokaler som Thuleteatern och Balineum på Nolaskolan. Så vi tror och hoppas förstås att det ska gå att rekrytera elever även till nästa kurs, säger Thomas Larsson, teaterlärare och regissör på Hampnäs.

Men för My, och många av hennes kurskamrater, var internatboendet en viktig anledning att välja just Hampnäs folkhögskola.

– Jag hade valt bort det här alternativet om det inte funnits internat, det är just internatet som är grejen för många av oss som läser här, säger My.


Den goda människan från Sezuan

Premiär lördag 19/2 (19.00). Därefter ges föreställningen 22/2 (12.30), 23/2 (19.00), 24/2 (12.30), 25/2 (18.00 inkl. trerätters middag), 26/2 (19.00), 1/3 (12.30), 2/3 (19.00), 3/3 (12.30).

Speltid: cirka 2 timmar, inklusive paus.
Spelplats: Hampnäs folkhögskola.

Dela med dig av denna artikel på: