Malin H

Mammapraktika

Att vänta barn, speciellt sitt första, gör att alla tycker sig ha råd att delge, veta precis hur man har det, mår och hur allt kommer att bli.

Det kan ibland vara svårt att veta vad man ska ta till sig i denna snäva djungel så här kommer ett riktigt bra boktips!

Då vi väntade Leon fick vi i tidigt skede boken 'Mammapraktika' av Leni Söderberg av älskade bror med familj. Boken tar upp i princip allt man behöver veta om att vara gravid och förlossningen. Den känns relativt 'alternativ' vilket passar oss bra och det jag verkligen gillar är att man vecka för vecka kan skriva upp hur man mår samtidigt som man kan läsa om hur bebisen har det och vad som händer i hens utveckling.

 

I boken finns en smart tabell över då barnets beräknade födelsedatum är baserad på sista mensens första dag samt en smart del som tar upp graviditeten från A till Ö.

 

Det finns också ett utförligt och långt kapitel om själva förlossningen, hur den startar, vilka bedövningar som finns, vad man kan tänka på osv, samt en del om vad som sedan kan komma att inträffa då barnet väl är fött.

 

Denna graviditet har jag gjort så att jag har skrivit om mig själv på en separat lapp och lagt in på respektive vecka i boken. På så vis kan jag lätt läsa och jämföra med hur jag mådde med Leon.

Det känns spännande att det från och med nu är ett oskrivet blad som nu väntar...

Något jag verkligen gillar är att det genomgående i hela boken är citat från andra gravida och deras partners och det gör att man verkligen blir olika hur varse varje graviditet är och hur olika vi havande kvinnor är.

Ett minus är dock att det i alla fall i min utgåva är ett s.k. 'Pappa-kapitel och att det för varje vecka (nästan) står vad 'pappan' kan vänta sig. Även delen om förlossning lägger stor vikt vid 'pappans' delaktighet. I dagens moderna samhälle med diverserade familjebilder tycker jag man kan ändra 'pappa' till partner!


Publicerat