Samhällsinformation

Filmvisning för giftfri miljö

I kampen för en giftfri miljö visar Naturskyddsföreningen dokumentärfilmen Underkastelsen nu på måndag 21 mars – för både gymnasieungdomar och allmänheten.

Naturskyddsföreningen vill göra oss uppmärksamma på de enorma mängder kemikalier som finns i vår omgivning. Därför visar de Stefan Jarls omdebatterade dokumentär Underkastelsen. Här kan du också läsa mer om hur du själv kan bidra till en giftfri miljö, om Naturskyddsföreningens övriga arrangemang och de nationella miljömålen. Kolla också länken till Kemikalieinspektionens broschyr "Kemikalier i barns vardag".

Människan har hittat på ungefär 100 000 kemikalier. Vi vet hur de flesta av dem påverkar oss, däremot är forskningen mycket knapp om vad de olika kemikalierna gör med oss när de kombineras – den så kallade cocktaileffekten.

– Många kemikalier har tillkommit för att förenkla för oss, frågan är om de gör det i förlängningen. Alla känner vi någon som drabbats av prostatacancer eller bröstcancer, eller har barn med beteendestörningar, säger Jenny Nilsson på Naturskyddsföreningen som nu satsar på dokumentärfilm när de vill lyfta frågan om kemikalierna.

– Jag tror att folk har varit ganska naiva, vilket är lätt att förstå när man pratar om små kemiska föreningar som man inte kan se. Men kunskapsnivån har ökat och det här är en fråga som folk tar till sig mer och mer.

Riksdagen har beslutat om 16 nationella miljömål, ett av dessa mål är en giftfri miljö där syftet är att få till stånd minskade utsläpp av metaller och andra ämnen som kan skada människors hälsa i den biologiska mångfalden.

– Det är den punkten vi riktar in oss på i den här aktionen, förklarar Dan Norlin, sekreterare i Naturskyddsföreningen.

Stefan Jarls uppmärksammade film, där han undersöker hur mycket kemikalier han och skådespelerskan Eva Röse har i blodet, ska visas på ett nittiotal platser runt om i landet. Här i Örnsköldsvik visas den i Nolaskolans aula vid tre tillfällen på måndag, två visningar för gymnasieelever och en offentlig visning klockan 19.00.

– Vi hoppas att föräldrarna ska komma på kvällen efter att ungdomarna berättat om filmen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Andro Stenman, som vill sätta filmen i ett större sammanhang.

Filmen ska kopplas till Miljövänliga veckan som föreningen arrangerar i början av oktober. I år handlar veckan om att välja rätt fisk och skaldjur.

– Det är vi konsumenter som bestämmer vilken makt kemikalieindustrin ska ha, poängterar han. Vi vill visa vad man som enskild person kan göra och vi hoppas mycket på ungdomarna.

Till filmvisningarna kommer Ylva Grudd från Naturskyddsföreningens kemikalienätverk. Hon leder den diskussion som man hoppas ska uppstå efter filmvisningarna.

Naturskyddsföreningen har också en rad andra arrangemang inplanerade under året och de poängterar att arrangemangen är öppna för alla, man behöver alltså inte vara medlem i föreningen.


FAKTA

Naturskyddsföreningen i Ö-vik.

Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation som sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Föreningen står bakom miljömärkningen Bra Miljöval.

Antal medlemmar: 647 varav 256 familjemedlemskap (2010). Cirka 180 000 medlemmar i hela landet.

Medlemsavgift: 295 kr/år. Familj 365 kr. Ungdom upp till 25 år 195 kr.

Ordförande: Andro Stenman.

Hemsida: www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/vasternorrland/ornskoldsvik




Råd och tips

Detta kan du själv göra för att undvika exponering av kemikalier:

Använd bara kosmetika och hudkrämer utan ftalater och hormonet paraben.

Inga plastleksaker med ftalater till barnen.

Använd nappflaskor i glas för att undvika Bisfenol A, ett ämne i plast.

Se upp med det antibakteriella ämnet triclosan i tandkräm, deodoranter och sportkläder.

Undvik varor med ytaktiva fluorerade ämnen, det vill säga smuts- och vattenavvisande ämnen.

Undvik varor som innehåller bromerade och klorerade flamskyddsmedel när det finns nedbrytbara alternativ.

Ställ krav på leverantörernas information.

Köp miljömärkta datorer.

Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar.

 

Detta kan du själv göra för att undvika bekämpningsmedel:

Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.

Drick ekologisk mjölk, fil, öl och ekologiskt odlat vin.

Använd kläder av ekologisk bomull. Om inte: tvätta innan du använder dem.

Sov i sängkläder av ekologisk bomull.

Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna.


Andra saker du kan göra för en giftfri miljö:

Försök att köpa miljömärkta textilier, bygg- och elektronikvaror samt smink och hygienprodukter. Titta efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman.

Häll inte ut färgrester, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet.

Köp inte tandkräm eller deodorant som innehåller triclosan.

Köp inte kläder, schampo, kylskåp eller disk- och tvättmaskin som innehåller antibakteriella kemikalier/silver.

Fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Dammsug ordentligt. Det minskar påverkan av bromerade flamskyddsmedel, ftalater och polyfluorerade föreningar via inandningsluften, och mängden miljögifter som spolas ut med skurvattnet.

Lämna elektronik och allt annat farligt avfall till återvinning.

Sopsortera ditt avfall.

Handla gärna begagnat.

Ställ krav på miljöcertifiering av din arbetsplats.



Naturskyddsföreningens program 2011

2011 är utnämnt till skogens år, med koppling till FN:s International Year of Forests.

Fredag 25/2. Uggleutflykt 20.00 Museet. Samarrangemang med ÅOF

Onsdag 16/3. Årsmöte på Studiefrämjandet 19.00 med efterföljande bildvisning av Mikael Johansson, resa till Galapagosöarna. 

Måndag 21/3. Filmen ”Underkastelsen” via SNF. Aulan på Nolaskolan kl 19.00. Moderator Ylva Grudd, diskussionsledare från SNF.

Onsdag 30/3. Bildvisning på Gnistan, 19.00. Göran Emerius visar naturbilder, I vargars spår i Kanada till Ödemarksfiske i Kamchatka.

Söndag 22/5. Biodiversity Day – Skogen. Utflykt till Skuleskogen. Guidad tur från Norra, Västra och Södra Entrén. Samling vid varje entré kl. 07.00. Utflykten beräknas till ca 3 timmar, sedan kan de som vill fortsätta att vandra på egen hand i nationalparken. Ni är med så länge ni önskar. Ta med fika. För information: Höga Kusten naturrum. Samarrangemang med Höga Kusten naturum och ÅOF. Ledare Thomas Birkö, Kurt Holmqvist.

Söndag 5/6. Naturnatta. I år firar vi naturnatta med en vandring på Herrgårdsudden i Köpmanholmen – en nyupptäckt mycket intressant lokal. Dan Norlin och David Rocksén lotsar oss bland spännande växter och vi lyssnar efter försommarnattens fåglar. Samling kl 19.00  vid bron över Nätraälven, vägen mot Hålviken fvb till Saras brygga. Ta med fika. Grill anordnas. Upplysning: Dan Norlin 0660-211 696.

Söndag 19/6. De Vilda Blommornas Dag. Över hela Norden arrangeras i dag blomstervandringar. Vi startar vid Smedjebacken och avslutar på sluttningarna av Åsberget. Se blommande tjärblomster och många andra nya och gamla växter i vår närnatur. Ta med fika. Samling kl 09.00 vid Rådhusets parkering. Upplysning: Dan Norlin 0660-211 696.

Lördag 2/7. Krokmyrliden. Krokmyrliden är norra Ångermanlands finaste floralokal och en spännande biotop där vi kan jämföra två närbelägna myrar med mycket olika växter. Heldagsutflykt. Avresa från Rådhusets parkering kl 08.00. Ta med riklig matsäck, lupp och floraböcker. Upplysningar och anmälan: Dan Norlin 0660-211 696.

Lördag-söndag 23-24/7. Lavinventeringskurs med Roland Moberg. Söndag promenad för att kolla Kattajärven, västra delen av Kunnådalen.  Anmälan: Andro Stenman andro.stenman@hkust.se 0660-37 25 49.

Fredag 12/8. Invasiva och oönskade växter i vår natur. Mer än ett 15-tal nya växter sprider sig snabbt i vår natur. Vi gör en rundtur i egna bilar (samåkning) till några spännande växtlokaler i och intill centralorten där vi kan ta del av vad som är på gång och vilka konsekvenser det redan fått. Eftermiddagsutflykt. Samling: Rådhusets parkering kl 13.00. Ta med fika. Upplysning och anmälan: Dan Norlin 0660-211 696.

Lördag/söndag 20-21/8. FSC - Nyheter i skogen med Maria Danvind. Kurskväll med efterföljande exkursion. Upplysning anmälan Andro Stenman 0660-37 25 49.

Lördag 17/9. Kålhuvudet – den äkta taigan. 2011 har av FN utsetts till Skogens år. Vi manifesterar det nu ytterligare med en höstlig vandring i orörd skog. Här får vi uppleva John-Bauer-skogen i verkligheten. Vi vandrar upp till raststugan och fortsätter stigen runt de fuktiga sluttande myrarna. Heldagsutflykt. Avresa från Rådhusets parkering kl 08.00. Ta med riklig matsäck, lämplig klädsel och skor. Upplysning och anmälan: Dan Norlin 0660-211 696.

3-9/10  Miljövänliga veckan – alltid vecka 40. I år handlar miljövänliga veckan om att välja rätt fisk och skaldjur. Vi fiskar för mycket. Om vi fortsätter att fiska som vi gör nu kommer alla bestånd att vara utfiskade inom 50 år. Europa är klart sämst i klassen. Under veckan vill vi berätta för människor om läget för fisken och vilka fiskar det är okej att äta. Men också att vi som konsumenter faktiskt kan påverka situationen genom att låta bli att äta vissa arter.

Kontakta: jennyochnilsson@gmail.com så informerar hon vad som är på gång.

Sveriges 16 miljökvalitetsmål

1. Begränsad klimatpåverkan. Syfte: Minskade utsläpp av växthusgaser. Delmål 2008-2012: Att medelvärdet för perioden ska vara minst 4 % lägre än utsläppen 1990.

2. Frisk luft. Syfte: Minskade utsläpp av svaveldioxid, kvävedioxid, marknära ozon (VOC).

3. Bara naturlig försurning. Syfte: Minskade utsläpp av svavel och kväve i mark och vatten.

4. Giftfri miljö. Syfte: Minskade utsläpp av metaller och andra ämnen som kan skada människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

5. Skyddande ozonskikt. Syfte: Minskade utsläpp av ozonnedbrytande ämnen.

6. Säker strålmiljö. Syfte: Höjt skydd mot joniserande strålning från radioaktiva ämnen.

7. Ingen övergödning. Syfte: Minskade utsläpp av bland annat fosfor och kväve i vatten.

8. Levande sjöar och vattendrag. Syfte: Skydda och restaurera sjöar och vattendrag.

9. Grundvatten av god kvalitet. Syfte: Användning av mark och vatten får inte medföra negativa konsekvenser för grundvattnet.

10. Hav i balans samt levande kust och skärgård. Syfte: Bland annat minskat buller från båttrafik och skydd mot utrotningshotade fiskar och fåglar.

11. Myllrande våtmarker. Syfte: Bland annat skydd för utrotningshotade arter.

12. Levande skogar. Syfte: Bland annat skydd för utrotningshotade arter.

13. Ett rikt odlingslandskap. Syfte: Skydda kulturlandskapen och den biologiska mångfalden.

14. Storslagen fjällmiljö. Syfte: Minska skador på mark orsakade av mänsklig aktivitet och bevara den biologiska mångfalden.

15. God bebyggd miljö. Syfte: Bland annat bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

16. Ett rikt växt- och djurliv. Syfte: Bland annat bevara biologisk mångfald.


Läs utförlig definition av miljömålen via länken här nedan. Se också länk till Kemikalieinspektionen och deras broschyr Kemikalier i barns vardag.




Länkar
Publicerat