Du är här

2011-03-13 - Utställning
  • Richard Årlins kopparstick "Versa est in Luctum". Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren) Klicka på pilarna för att se fler bilder.
  • Richard Årlins kopparstick "Resande till lands". Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Richard Årlins kopparstick "Urbs Hierusalem Beata". Foto: Nils Ågren (bilden är beskuren)

Tema Dürer av Richard Årlin

Melankoli när unik konstnär ställer ut på Galleri Lokomotiv i Resecentrum.

Grafikern Richard Årlin, född 1945 i Malmö, är en unik konstnär. Inte för sina kopparstick och stålstick. Däremot för att han skapat sitt eget typsnitt som han själv skurit ut och gjutit, och sedan använder för att trycka på sitt eget handgjorda papper.

Det ska enligt uppgift bara finnas 15 personer i världen som för närvarande är dokumenterade som stämpelskärare eller handgjutare, och bara två eller tre som är bådadera. Årlin är en av dem och dessutom den ende som gör eget papper, bygger pappersformar och stampverk.

På Galleri Lokomotiv hos ÖKKV (Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad) visar Årlin några av sina handgjorda böcker men också ett tjugotal kopparstick och stålstick med bibliska teman inspirerade av den tyske konstnären Albrecht Dürer (1471-1528).

Grafiken i svartvitt är genomgående melankolisk, är man som besökare redan tung i sinnet när man kliver in i utställningslokalen så lär man inte bli bättre till mods. Men Richard Årlin är onekligen en oerhört skicklig grafiker och utställningen är absolut mycket sevärd.

Utställningen pågår till 26 mars.Dela med dig av denna artikel på: