Film-TV-Radio

Smartare än en femteklassare?

Vi testade Göran Sydhage med sju frågor. Kolla själv om du kan mer än han.

Förra lördagen var det premiär på SVT:s satsning "Smartare än en femteklassare? Göran Sydhage från Örnsköldsvik, Kristdemokraternas handläggare i regionala och lokala frågor, räddades kvar i tävlingen av femteklassaren Annie.

De två första frågorna gick bra. "Vad heter galaxen som jorden ingår i?" (Vintergatan) och "Vilka två färger är det på trafikmärket för påbjuden gångbana?" (Blått och vitt). Men därefter fick Göran Sydhage problem.

På frågan "Vilken sorts jordart täcker tre fjärdedelar av Sveriges yta och består av grus och stenar som inlandsisen drog med sig?" blev det däremot fel för Göran.

– När vi pratade om planerna på Botniabanan fick vi ett antal dragningar om hur dyrt det var att bygga järnväg i olika jordmåner. Det handlade om lera, sand och silt (lera som släpper igenom vatten) – jag var helt inne i den världen, säger Göran som svarade lera.

Rätt svar var morän, något Göran förmodligen aldrig glömmer efter detta. Inte heller lyckades han placera stenålder, bronsåldern och järnåldern i rätt tidsordning. Men tack vare att medhjälparen Annie kunde svaren så hänger Göran med i tävlingen.

Har du hämtat dig efter premiärprogrammet?

– Ja, det kan man fråga sig. Det är en pärs och man inser sina begränsningar, men de har jag ju känt till länge säger Göran. Det roliga med programmet är att jag har fått kontakt med folk som jag inte hört av på länge, folk som letat upp min adress och som hittat mig på Facebook.

I morgon lördag måste Göran klara nästa fråga för att hamna på första säkerhetsnivån och därmed vinna 20 000 kronor. Att han skulle ta sig hela vägen och vinna en kvarts miljon tror han inte ens på själv.

– I den amerikanska förlagan är det bara två som tagit hem högsta vinsten, en skolchef (Kathy Fox) och en professor som också är Nobelpristagare (George Smoot). Då förstår man hur svårt det är och jag känner: "Slappna av Göran".

Du hade tre kompisar på läktaren, hur var deras reaktioner på att du missade två frågor?

– De var inte så kaxiga heller. En av dem sa att då man ser svaret så klickar det till men innan är det ett svart hål.

Vad kan vi vänta oss från dig när vi tittar på programmet i morgon?

– Ytterligare blottande av mina okunskaper. Och att folk sitter hemma och skrattar åt mig kan jag ta.



Testa dig mot Göran

Vi ställde sju frågor till Göran Sydhage och nu kan du kolla om du kan mer eller mindre än honom.

Görans svar:

1: Det är fler än 8 det vet jag. Det kan vara oändligt, jag gissar på det. RÄTT

2: Warszawa. RÄTT

3: Dalarna, jag var nyss där. RÄTT

4: Hade du inget alternativ så hade jag sagt 192, så det får bli 195. RÄTT (staterna som ingår i FN är 192 till antalet)

5: Inte en susning men någonstans i järnbarken känns det som att det har med torg att göra. RÄTT

6: Oj oj oj! Det har jag aldrig läst. Jag gissar på mindre än hälften så stor. FEL (rätt svar är ungefär 3/4 så stor)

7: Inte lätt, jag chansar på mitra. RÄTT



Publicerat