Samhällsinformation

Gratis klamydiatest via webben från första maj

I dag 2 maj är det möjligt att via ett gratis-test, som beställs via webben, kontrollera om man har könssjukdomen Klamydia.
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Det betyder att du är skyldig att testa dig om du misstänker att du har blivit smittad av klamydia.

Det innebär också att du måste hjälpa till att spåra smittan. Du måste lämna uppgifter om den eller de personer som kan ha smittat dig och vilka du själv kan ha smitta.

– Sett över 2000-talet så har trenden tyvärr varit uppåtgående. Men senaste två åren har sjukdomen minskat lite, säger Anna-Karin Öberg, folkhälsoplanerare på Västernorrlands läns landsting

Ett stort mörkertal torde finnas eftersom det fortfarande är mycket skam och skuld med i bilden, anser nog många, både ungdomar och äldre. Det är framför allt killar som testar sig.

– Att kunna beställa ett gratis-test via webben hoppas vi ska leda till att många fler testar sig, avlutar

Ett testkit plockas ihop och skickas till personen. Testet utförs sedan i hemmet enligt de testinstruktioner som medföljer.
Sedan ska man skicka tillbaka det i medföljande kuvert.
Ett sms-meddelande skickas sedan när analysen är klar och man kan logga in på "Mina vårdkontakter" och se om man har smittan eller ej.

Med beställningen följer kondomer, som man vill att ungdomar ska använda i första hand vid sexuellt umgänge.

Tjänsten riktar sig till de som är 15 år eller äldre och är folkbokförda i Västernorrland.

OBS
! Gäller från i dag 2 maj

*****

Bara en femtedel av deltagarna i studien UngKAB09 – som lades fram den 5 april, bedömer att de löper risk att smittas av klamydia, drygt hälften på grund av att de hade fast partner som de litade på. Ungdomarna efterfrågar kondomutdelning och lättillgängliga mottagningar för sexuell hälsa. De önskar mer kunskap om hiv och om hur man ska få en relation att fungera. Ungdomsmottagningarna i hälso- och sjukvården har i dag svårt att leva upp till dessa behov. (DN-debatt 5 april)



Publicerat